Lego schrapt 1.400 banen

©Luuk van der Lee/Hollandse Hoogte

Bij de Deense speelgoedmaker Lego verdwijnen dit jaar nog 1.400 van de 18.200 jobs.

Dat heeft het bedrijf, dat kampt met een dalende omzet en winst, dinsdag aangekondigd. Na de snelle groei van Lego is het bedrijf te 'complex' geworden, luidt de uitleg.

De omzet in de eerste zes maanden van het jaar ging er 5 procent op achteruit, tot 14,9 miljard Deense kronen (2 miljard euro). De winst zakte met 3 procent tot 3,4 miljard kronen. 'We zijn ontgoocheld door de daling in onze traditionele markten en hebben stappen genomen om er iets aan te doen', zegt voorzitter Jorgen Vig Knudstorp.

Ondanks meer uitgaven voor marketing kampt Lego met een afzwakkende groei in onder meer de VS.

Ook aan de top rommelt het. Lego trok op 1 januari een nieuwe topman aan: CEO Bali Padda nam het roer over van Knudstorp, die voorzitter werd. Maar op 1 oktober, na amper acht maanden, moet Padda al de baan ruimen voor Niels Christansen.

Lego, dat wordt gecontroleerd door de Deense miljardairsfamilie Kristiansen, wil de meeste van de 1.400 banen tegen eind dit jaar schrappen. Lego is de voorbije vijf jaar gegroeid en daarbij is een 'steeds complexere organisatie' ontstaan, klinkt het bij de Deense producent van bouwsteentjes. Die complexiteit zet een rem op de groei.

'Daarom hebben we op de resetknop geduwd voor de hele groep. Dat betekent dat we een kleinere en minder complexe organisatie zullen bouwen dan we vandaag hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud