Advertentie
Advertentie

Levering van brillen mogelijk vertraagd door cyberaanval

©BELGA

De Japanse lenzenmaker Hoya heeft zijn productie deels stopgezet na een cyberaanval. Het bedrijf levert wereldwijd brillenglazen en is een leverancier van het Leuvense 3D-printingbedrijf Materialise.

Hoya zegt donderdag in een persbericht dat zijn productie deels is stilgelegd na een systeemstoring die ‘hoogstwaarschijnlijk werd veroorzaakt door een ongeoorloofde toegang’ tot zijn servers. De cyberaanval dateert van afgelopen zaterdag en begon volgens Hoya in een vestiging buiten Japan. Het bedrijf slaagde er niet in de aanval te isoleren.

Er wordt nog onderzocht of vertrouwelijke data gelekt zijn. Hoya zegt dat het samenwerkt met de autoriteiten om de productie zo snel mogelijk te hervatten.

Advertentie

De aanval heeft gevolgen voor de afdeling die brillenglazen voor consumenten maakt, Hoya Vision Care. Die is, zo blijkt uit een mededeling op de website, gestopt met het aannemen van bestellingen van lenzen.

Materialise

Afhankelijk van de omvang en de duur van de productiestop kan de aanval gevolgen hebben voor opticiens. Hoya is 's werelds op één na grootste fabrikant van brillenglazen en verkoopt ongeveer 90 procent ervan buiten Japan.

Ook in Leuven wordt de aanval met aandacht gevolgd. Het 3D-printingbedrijf Materialise bestelt de lenzen voor zijn op maat gemaakte brillen immers bij Hoya. Het Yuniku 3D-scan systeem laat opticiens toe om met een 3D-scan monturen op maat te maken, die door Materialise geprint en voorzien worden van Hoya-lenzen. ‘Momenteel ervaren we nog geen problemen in onze productie, maar we houden rekening met mogelijke vertragingen’, zegt een woordvoerder van Materialise in een reactie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.