Advertentie

Lotus Bakeries stapt in glutenvrije koekjes

Lotus Bakeries neemt een belang van 67 procent in het Britse Natural Balance Foods, een fabrikant van glutenvrije snacks onder de merknamen Nakd en Trek. De deal waardeert de Britten op 83 miljoen euro, 1,8 keer de omzet.

Natural Balance Foods legt momenteel een verschroeiend groeiparcours af in het VK, gedragen door de toenemende populariteit van gezonde 'wholefood' tussendoortjes. De merken Nakd en Trek veroverden een plaats in de winkelrekken van alle grote Britse supermarkten. De voorbije 3 jaar verdrievoudigde het bedrijf zo zijn omzet.

Jullie kapen Natural Balance Foods weg voor de neus van reuzen als Kellogg's. Hebben jullie deze overname duur betaald?

Jan Boone: 'Goed, hé? Neen, we hebben eigenlijk minder betaald dan wat die grote spelers zouden moeten betalen hebben. Dat komt omdat de oprichters, de broers Jamie en Greg Combs op zoek waren naar een partner, en niet naar een overnemer. De passieve aandeelhouders wilden uitstappen, zij niet. Wij boden eigenlijk het perfecte plaatje. We zijn een familiaal bedrijf met een stabiel aandeelhouderschap, die een internationale schaal kunnen bieden aan NBF zonder dat we een mastodont zijn.'

Voor Lotus Bakeries is dit een totaal nieuwe productcategorie?

Boone: 'Absoluut. Het gaat hier om gezonde snacks, zonder gluten, lactose en tarwe, die toch nog altijd smaakvol zijn. Want dat blijft altijd belangrijk. Als wij in dit groeiende segment actief wilden worden, hadden we een nieuw merk nodig. Lotus is een sterk merk in zijn categorie, maar had niet het juiste profiel om ons op die markt van gezonde tussendoortjes te storten. Maar het is belangrijk om in dit segment actief te worden, en met Nakd hebben we meteen een sterk merk te pakken.'

Is het nu de bedoeling dat er nog overnames zullen volgen in deze categorie?

Boone: We hebben nu een goed platform voor groei met deze overname. Niet enkel in het VK zelf, want daar kan NBF echt nog wel groeien. Maar er is groot potentieel om dit internationaal uit te breiden. In Nederland, Zweden, de VS en Canada worden de producten al verkocht. Die landen zijn dan ook onze prioriteit. Het is ook de bedoeling om ze in België te introduceren maar we moeten nog kijken hoe en wanneer. We gaan rustig de tijd nemen.'

Door dat groeiparcours achtten een aantal aandeelhouders van het eerste uur de tijd rijp om hun belang in het bedrijf te verzilveren. Enkel de oprichters van het bedrijf, de Californische broers Jamie en Greg Combs, blijven aan boord.

Lotus Bakeries had het niet onder de markt om deze deal binnen te halen. De voorbije dagen gonsde het in de Britse media van de geruchten over kandidaat-kopers voor Natural Balance Foods. Vooral de naam van Burton's Biscuits viel te horen, naast Kellogg en enkele private-equityspelers. Eerder vrijdag wist Sky News dan te melden dat Lotus Bakeries als 'winnaar' uit de bus was gekomen.

Natural Balance is in het Verenigd Koninkrijk bekend als producent van glutenvrije snacks zoals Nakd en Trek. Glutenvrije producten zitten in de lift, onder andere dankzij topatleten zoals Novak Djokovic die met een glutenvrij dieet hun prestaties willen opkrikken.

Het bedrijf werd nog maar tien jaar geleden opgericht door de broers Jamie en Greg Combs uit Californië. Vorig boekjaar (tot einde maart) draaide Natural Balance een operationele winst van ruim 2 miljoen pond op een omzet van circa 20 miljoen pond (28 miljoen euro). Voor dit jaar wordt gerekend op een omzet van 33 miljoen pond (46 miljoen euro). Lotus is bereid 1,8 keer de omzet omzet neer te tellen. Dat waardeert Natural Balance op 83 miljoen en het belang van Lotus op 56 miljoen euro. 

Dankzij de deal stijgt de groepsomzet van Lotus met zo'n 8 procent. De 56 miljoen euro die de koekjesbakker betaalt, steekt schril af tegen de beurswaarde van meer dan 1 miljard euro van Lotus. De koekjesbakker is zo goed als schuldenvrij en haalde over boekjaar 2014 een netto kasstroom van 53 miljoen euro. 

Lotus Bakeries is de voorbije jaren vrij actief geweest op de overnamemarkt. De overname van de speculoosactiviteiten van Biscuiterie Willems (uit Eeklo) en van het Dinosaurus-koekjesmerk zitten nog fris in het geheugen. Voor het Zweedse Annas Pepparkakor (peperkoek) moeten we al teruggaan tot 2008. 

Het bedrijf kwam eerder dit jaar ook in het nieuws met een brand in twee vestigingen en een poging om een andere bekende koekjesbakker, Jules Destrooper, binnen te halen. Die ging uiteindelijk naar de 'tabaksfamilie' Vandermarliere. In maart kocht Lotus wel zijn Koreaanse distributiepartner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud