Marc Jacobs verlaat Louis Vuitton

Marc Jacobs aan het einde van de modeshow van Louis Vuitton woensdagochtend in Parijs. De Amerikaan werkte 16 jaar voor het label. ©REUTERS

Marc Jacobs stopt als ontwerper van luxemerk Louis Vuitton. Jacobs gaat zich focussen op zijn eigen label, dat hij binnen de drie jaar naar de beurs hoopt te brengen.

Het gonsde al weken van geruchten over het vertrek van Jacobs bij Vuitton, 's werelds absoluut grootste luxemerk. Op de modeshow van het label vanmorgen in Parijs werd het nieuws dan officieel bevestigd.

Jacobs werkte zestien jaar voor Vuitton. Op die tijd groeide het merk van een omzet van zo'n 1 miljard naar een omzet van zo'n 7,5 miljard euro (zo schatten analisten, want moederholding LVMH geeft geen officiële cijfers per label prijs) of dubbbel zoveel concurrent Gucci. Het is daarmee veruit het belangrijkste merk binnen de groep LVMH, die in totaal goed is voor 28 miljard euro omzet. In z'n eentje zou Vuitton ook voor ruim de helft van de operationele winst van LVMH staan.

Jacobs stelde vandaag dus zijn laatste collectie voor het label voor. Een vooral donkere collectie, met veel verwijzingen naar het verleden. Aan het einde van de show kreeg hij een staande ovatie.

Wie de Amerikaan zal opvolgen bij Vuitton is 'nog niet beslist'. Maar er wordt volop getipt op Nicolas Ghesquière, jarenlang creatief directeur bij Balenciaga en 'halve Belg' omdat hij een Belgische vader heeft.

Voor Vuitton komt de wissel op een cruciaal moment. Sinds kort kampt het merk met een sputterende groeimotor. LVMH, aangestuurd door sterke man Bernard Arnault, greep al op verschillende niveaus in. Er kwamen meer exclusieve handtassenlijnen, zoals de inmiddels succesvolle Capucine, er werd ook een nieuwe designer - Darren Spaziani - aangetrokken voor de accessoirelijnen, Arnault haalde zijn dochter Delphine van Dior naar Vuitton om daar het 'nummer twee' te worden. En er wordt gezegd dat het label 'meer aandacht' wil besteden aan zijn modecollecties. Een nieuwe hoofddesigner kan bij het vinden van een tweede adem voor Vuitton een belangrijke rol spelen.

Voor LVMH en Jacobs betekent dit trouwens geen afscheid. De Franse luxegigant is immers samen met de ontwerper en zijn partner Robert Duffy eigenaar van Jacobs' merk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud