Massale ontbossing door tabaksindustrie

Bij de productie van sigaretten bestaat het chemisch afval uit zo'n 7.000 soorten chemicaliën. ©Photo News

De tabaksindustrie draagt enorm bij aan de opwarming van de aarde door massale ontbossing en hoog water- en elektriciteitsverbruik. Jaarlijks sterven er ook 7,2 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksconsumptie.

Dat blijkt uit het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die het uitbrengt naar aanleiding van de Werelddag zonder Tabak op 31 mei. Het rapport, dat voor het eerst een overzicht van de negatieve gevolgen van tabak op het milieu biedt, noemt tabak een 'bedreiging voor de wereldgezondheid'.

Tabak bedreigt het milieu door onder andere ontbossing, vervuiling, energie- en waterverbruik. De WHO roept de tabaksindustrie dan ook op om de kosten voor het milieu te compenseren. Ook de impact op de longen van de gebruikers is al langer gekend: er sterven jaarlijks zo'n zeven miljoen mensen aan de gevolgen tabaksconsumptie.

De kosten van tabak voor de gezondheidszorg en door het verlies van productiviteit bedragen ongeveer 1.250 miljard euro per jaar (1,8 procent van het wereldwijde BBP).

Vier liter water per sigaret

Het Britse Imperial Tobacco, bekend van merken als Gauloises, verbruikte twee jaar geleden 2.051 kilowatt per miljoen geproduceerde sigaretten. De volledige tabaksindustrie verbruikt jaarlijks evenveel energie als voor de productie van twee miljoen auto's.

Ook het waterverbruik is opmerkelijk hoog: in 2015 verbruikte British American Tobacco (gekend van de Lucky Strike-sigaretten) 3.890 kubieke meter water per miljoen sigaretten. Dat is een kleine vier liter per sigaret.

1 boom = 300 sigaretten

Om de tabak te kunnen produceren, verdwijnt er veel (tropisch) bos. In 2012 alleen werd 7,5 miljard kilo tabaksbladeren geproduceerd. Daarvoor was 4,3 miljoen hectare landbouwgrond nodig over 124 landen, wat bijna anderhalf keer België is.

Naast de nodige plaats voor de tabaksplanten, zijn er ook bomen nodig voor de papiertjes, de verpakkingen en het drogen van de tabak. Per driehonderd sigaretten is er één boom nodig om alleen al de tabak te drogen.

De WHO hekelt ook de China National Tobacco Company, die 44 procent van alle sigaretten produceert wereldwijd, omdat het bedrijf geen informatie gaf over zijn milieu-impact.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud