Megadeal in brillenmarkt staat op losse schroeven

©Shutterstock

De Italiaans-Franse brillenmaker EssilorLuxottica kan zonder een boete van 400 miljoen euro afzien van de geplande overname van GrandVision, het moederbedrijf van Pearl. Toch lijkt het bedrijf van de Italiaanse miljardair Leonardo del Vecchio eerder uit op een lagere overnameprijs dan het afblazen van de megadeal.

In de zomer van 2019 kondigde EssilorLuxottica, bekend van brillenmerken als Ray-Ban, Vogue, Prada en Versace, de overname van Grandvision aan. EssilorLuxottica was bereid 5,5 miljard euro op tafel te leggen voor het meerderheidsbelang van 76 procent dat de Nederlandse investeringsgroep HAL aanhoudt in Grandvision, op zijn beurt het Nederlandse moederbedrijf van Pearl. Dat bod waardeerde Grandvision op 7,3 miljard euro. Door de deal zou EssilorLuxottica uitgroeien tot een mastodont van 46 miljard euro omzet, 140.000 werknemers en een jaarlijkse verkoop van 1 miljard brillen.

De essentie

  • Een Zwitsers hof bepaalt dat EssilorLuxottica de deal met Grandvision mag afblazen zonder een boete te betalen.
  • Analisten achten de kans klein dat de marktleider zijn prooi laat schieten.
  • Er wordt verwacht dat EssilorLuxottica zal aandringen op een lagere overnameprijs.
  • De beslissing ligt bij 86-jarige miljardair Leonardo del Vecchio.

Zwitsers hof

Maar die megadeal staat op de helling. De reden: corona. Door de pandemie zag Grandvision zich in 2020 verplicht om een groot deel van zijn winkels te sluiten. Verder besliste de brillengroep ook om huurbetalingen op te schorten, leveranciers later te betalen, marketinguitgaven te schrappen en investeringen uit te stellen.

Die handelswijze leidde tot een ernstig conflict met de nieuwe eigenaar. EssilorLuxottica meende dat Grandvision was afgeweken van zijn manier van zakendoen en daarmee de afspraken bij de overname had geschonden. Al snel ontaardde het conflict in een juridisch gevecht. Om die stellingen hard te kunnen maken, liet EssilorLuxottica zelfs beslag leggen op terabyte aan data van Grandvision. De Nederlanders trokken naar de rechtbank om te verhinderen dat EssilorLuxoticca de data zou inzien. Maar ze vingen bot.

We wegen de verschillende opties af.
Francesco Milleri
CEO EssilorLuxottica

HAL en Grandvision stapten ook naar het arbitragehof in Zwitserland om te vermijden dat de Italiaans-Franse marktleider de overname zou kunnen afblazen zonder de vastgelegde boete van 400 miljoen euro te betalen. Het Zwitserse hof oordeelde maandagavond echter dat Grandvision wel degelijk de koopvoorwaarden heeft geschonden. Dus mag EssilorLuxottica van de deal afzien zonder de boete te betalen.  'We zijn tevreden dat het hof onze positie in verband met de voorwaarden heeft aanvaard', zegt CEO Francesco Millieri.

Het vonnis valt slecht op de Amsterdamse beurs. Grandvision krijgt een tik van meer dan 7 procent, HAL moet zowat 4 procent prijsgeven.

Hordes genomen

En wat nu? De vraag is of EssilorLuxoticca zijn prooi, die wereldwijd goed 7.000 winkels in handen heeft, laat schieten. ‘We wegen de verschillende opties af’, zegt topman Milleri. ‘EssilorLuxoticca heeft zijn positie dankzij deze uitspraak versterkt en kan zonder boete opstappen’, zegt Piral Dadhania, een analist bij RBC. Toch acht hij die kans klein. Het waarschijnlijkste scenario acht hij een heronderhandeling van de deal. Met andere woorden, dat EssilorLuxottica een lagere overnameprijs kan bedingen bij HAL.

EssilorLuxoticca heeft zijn positie dankzij deze uitsprak versterkt en kan zonder boete opstappen.
Piral Dadhania
Analist bij RBC Capital

Die mening wordt door andere analisten gedeeld. Die wijzen erop dat, ondanks het juridische wapengekletter, de meeste hordes voor de overname al zijn genomen. De Europese Commissie heeft in maart ingestemd met de deal, op voorwaarde dat de fusiegroep brillenwinkels in Italië (174), Nederland (142) en België (35) afstoot. Dat proces is vorige maand in gang gezet, en dat wijst er volgens analisten op dat EssilorLuxottica zijn prooi wil binnenhalen, maar aan een lagere prijs. De ultieme beslissing ligt bij Leonardo del Vecchio, de 86-jarige selfmade miljardair die een belang van 32 procent aanhoudt in de Italiaans-Franse brillenproducent.

Tiffany

Als EssilorLuxottica erin slaagt Grandvision aan een lagere prijs over te nemen, heeft dat veel weg van de perikelen rond het luxeconcern LVMH en de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co.

Toen LVMH-topman Bernard Arnault merkte dat Tiffany door corona de omzet in 2020 met 44 procent zag dalen, probeerde hij onder de miljardnovername uit te komen. Hij zag zijn kans schoon om Tiffany van 'mismanagement' te beschuldigen toen bleek dat de Amerikaanse keten dividenden bleef uitkeren ondanks de turbulente periode. Dat leidde al snel tot een moddergevecht tussen de twee partijen, waarin LVMH uiteindelijk bakzeil haalde en de overname liet doorgaan, al werd de oorspronkelijke overnameprijs van 16,2 miljard dollar gemilderd tot 15,8 miljard dollar.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud