in memoriam

Meneer IKEA overleden

Ingvar Kamprad, de stichter van de Zweedse meubelgigant IKEA, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt via Twitter.

‘Ingvar Kamprad is vredig ingeslapen bij hem thuis in (de zuidelijke provincie, nvdr) Småland. Hij werd in 1926 geboren in Småland en stichtte Ikea op 17-jarige leeftijd’, aldus IKEA op Twitter.

IKEA werd 75 jaar geleden door Kamprad opgericht. De naam verwijst naar de initialen van de oprichter en de boerderij (Elmtaryd) en het dorp (Agunnaryd) waar hij opgroeide. 

IKEA groeide uit tot een keten met wereldwijd meer dan 400 vestigingen. ©EPA

Het bedrijf is met een omzet van 50 miljard euro al bijna tien jaar de grootste meubelhandel ter wereld. Kamprad was al enkele jaren niet meer actief in het bedrijf.

IKEA-model

Kamprad richtte IKEA op toen hij nog maar 17 jaar oud was. Het eerste succes kwam in de jaren 50. Aan Kamprad wordt vaak het idee toegeschreven om meubels in  platte dozen te vervoeren en door de consument in elkaar te laten zetten. Dat betekende een enorme kostenbesparing en was het geheim achter de opmars van de meubelketen.

Door de klanten zelf meubelen in elkaar te laten zetten, kon IKEA goedkoper produceren dan concurrenten. ©REUTERS

Het idee van de platte pakketten was echter niet het idee van Kamprad zelf, maar van zijn adjudant Gillis Lundgren, die twee jaar geleden overleed. 

Vandaag werken er wereldwijd naar schatting 194.000 mensen in meer dan vierhonderd vestigingen. In ons land zijn er 8 vestigingen.

Lucifers

Kamprad kwam dankzij het succes van IKEA steevast voor op lijsten van de rijkste mensen ter wereld. Maar de Zweed bleef steeds met beide voeten op de grond, kleedde zich onopvallend en reed met een doordeweekse Volvo. In een biografie gaf hij toe dat hij ervan hield om net voor sluitingstijd naar de groentenmarkt te trekken omdat hij dan koopjes kon doen.

Kamprad was een geboren ondernemer. In zijn jonge jaren verkocht hij per fiets lucifers aan zijn buren. Hij kocht ze in grote hoeveelheden in Stokholm en kon ondanks de lage prijs toch winst maken. Nadien diversifieerde hij naar kerstartikelen, vis, balpennen en zaden. 

Köttbullar

IKEA had om fiscale redenen zijn hoofdkantoor in het Nederlandse Delft - een structuur die de jongste jaren op steeds meer kritiek werd onthaald, maar speelde consequent zijn Zweedse identiteit wereldwijd uit. De bedrijfskleuren geel en blauw zijn die van de Zweedse vlag en in elke winkel is een restaurant en voedingswinkel te vinden met typisch Zweedse gerechten als köttbullar (gehaktballen) en Gravad lax (zalm).

De meubelgigant verkocht ook wereldwijd dezelfde artikelen met meestal Zweedse namen die in andere talen moeilijk uit te spreken zijn.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud