Miljoenenboete voor Nederlandse tabaksfabrikanten

©Photo News

Vier sigarettenfabrikanten krijgen een boete van meer dan 82 miljoen euro in Nederland omdat ze elkaar informatie doorspeelden die toeliet de prijzen kunstmatig hoog te houden.

Jaren is in Nederland de prijs van Marlboro, Lucky Strike, Gauloises, Camel en andere tabaksmerken kunstmatig hoog gehouden. Vier fabrikanten vervalsten de concurrentie door informatie over toekomstige prijzen onder elkaar te delen, zodat ze die konden afstemmen.

Ze krijgen nu een boete van de Nederlandse kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt. British American Tobacco (BAT) moet het meest betalen: ruim 31 miljoen euro. Philip Morris Nederland volgt met meer dan 27,5 miljoen euro. JT International Company Netherlands en Van Nelle Tabak Nederland krijgen een boete van respectievelijk ruim 13 miljoen euro en meer dan 10 miljoen euro.

De concurrentievervalsing vond plaats tussen juli 2008 en juli 2011. 'Het was vaste praktijk dat sigarettenfabrikanten informatie van groothandels ontvingen over de consumentenprijzen van pakjes sigaretten van concurrenten vóórdat die prijzen van kracht werden. Daarmee konden die fabrikanten hun eigen prijzen van tevoren afstemmen op die van concurrenten', zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de Autoriteit Consument en Markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud