Onrust bij modeketen Camaïeu

©Photo News

De vakbonden beschuldigen de topman het faillissement van de Belgische filialen te hebben georganiseerd.

Bij het in moeilijkheden geraakte Camaïeu verzetten zowel de Belgische, de Franse als de Luxemburgse vakbonden zich tegen een mogelijke overname van het bedrijf door de top van de modeketen. Dat hebben ze dinsdag gezegd.

Ze hebben geen vertrouwen meer in CEO en hoofdaandeelhouder Joannes Soënen. Ze beschuldigen hem ervan het faillissement te hebben georganiseerd van de Belgische, de Luxemburgse en de Zwitserse filialen van de keten. Soënen wijst de beschuldigingen van de hand.

Bij de Franse damesmodeketen werd enkele weken geleden een procedure van gerechtelijke organisatie aangekondigd, nadat ze in moeilijkheden was gekomen door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen.

De vakbonden vermoeden echter dat achter de demarche een 'een verkapt sociaal plan' schuilgaat.

Wet-Renault omzeilen

De Franstalige christelijke bediendebond CNE verklaarde over gegevens te beschikken waaruit zou blijken dat Camaïeu het faillissement van zijn filialen in België, Luxemburg en Zwitserland georganiseerd zou hebben door hun bankrekeningen leeg te halen. Zo zou het bedrijf de wet-Renault hebben willen omzeilen.

Dinsdag benadrukten de vakbonden dat ze niet willen dat het directiecomité en het huidige management zich kandidaat stellen als overnemer van het bedrijf.

'We zijn er diep van overtuigd dat onze CEO Joannes Soënen heeft aangestuurd op de gerechtelijke organisatie van het bedrijf in Frankrijk, zodat hij zijn bedrijf tegen een lagere kostprijs en gezuiverd van schulden kon recupereren', schrijven ze in een persbericht.

Onderzoek

De bonden eisen voorts dat het gerecht in de drie landen een onderzoek opent en dat, in overleg met de vakbonden, een 'echt herstructureringsplan' wordt opgesteld als er geen overname komt voor filialen of bepaalde winkels.

Het merk Camaïeu werd in 1984 opgericht en heeft in Frankrijk 3.900 mensen in dienst. De 130 medewerkers in België werken in 28 winkels in Brussel en Wallonië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud