Advertentie

Ontex-aandeelhouders schieten gifpil af

©BELGA

De luierfaberikant trekt de agendapunten over de beschermingsconstructie in vóór de eigenlijke stemming.

De gifpil is het ultieme wapen van een bedrijf tegen een vijandige overname. Het laat ondernemingen toe om in het geval van een vijandig overnamebod, nieuwe, eventueel preferente aandelen uit te geven. Het is de bedoeling de jager, die al een belang in het bedrijf heeft opgebouwd, te 'verdrinken' in nieuwe aandelen, zodat hij afziet van zijn plannen.

Een andere optie is preferente aandelen uit te geven aan bepaalde aandeelhouders die dan tegen het overnamebod stemmen. Of nog een bedrijf het groen licht te geven om eigen aandelen (of aandelengerelateerde effecten) tegen een bepaalde prijs in te kopen.

Advertentie

Om het mechanisme op poten te zetten moet een onderneming de toestemming krijgen van haar aandeelhouders. De agendapunten moeten met minstens 75 procent van de stemmen goedgekeurd worden.

Albert Frère

Ontex  wou woensdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering eveneens toestemming krijgen voor het instellen van zo'n constructie. Maar zover kwam het niet. 'Op basis van de stemintenties die we binnenkregen, stelden we vast dat de betrokken agendapunten onvoldoende gesteund waren. We beslisten daarom om de twee punten af te voeren', legt een Ontex-bestuurder uit.

Voor de luierfabrikant is dat niet meteen een catastrofe. Met de Frère-holding GBL (19,98%) beschikt hij immers over een referentieaandeelhouder die desgevallend een vijandige overnamepoging kan blokkeren.

Tegenkanting

Het gifpilmechanisme stoot al langer op tegenkanting. Institutionele investeerders zijn geen fan van zulke beschermingsconstructies. Zij vinden dat gifpillen het belang van de aandeelhouders niet dienen.

Aangemoedigd door stemadviesbureaus stemden aandeelhouders van Proximus, Nyrstar, Bpost en Galapagos vorig jaar tegen zo'n preventieve verdedigingswal. Bij Galapagagos haalde het voorstel het dit jaar wél.

Rimpelloos

De gewone aandeelhoudersvergadering van Ontex verliep rimpelloos. Het bestuur van de vennootschap kreeg geen enkele vraag van de aanwezige aandeelhouders. 'Een Bekaert-ervaring', beschreef een bestuurder het.

Advertentie

De aandeelhouders keurden de uitkering van een brutodividend van 0,55 euro per aandeel goed voor het boekjaar 2016. Die wordt op 2 juni uitbetaald. De aandeelhoudersvergadering heeft ook de benoeming van twee nieuwe leden goedgekeurd tot de raad van bestuur: Regi Aalstad en Michael Bredael.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud