Advertentie

Ontex bekijkt Amerikaanse miljardendeal

©shutterstock

Ontex zou een bod van 1,1 miljard dollar voorbereiden om de luierdivisie van het Amerikaanse Domtar over te nemen. Beurshuis ING zet daar grote vraagtekens bij.

De luierproducent Ontex is een van de partijen die interesse tonen in de divisie Personal Care van het Amerikaanse Domtar. De waardering bij een verkoop kan oplopen tot 1,1 miljard dollar. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen bij het dossier.

Domtar is een producent van allerhande papiervariëteiten. Het is ook een leverancier van pulp, een natuurlijk materiaal dat verwerkt wordt in papier, zakdoekjes, luiers, enzovoort.

110 miljoen
dollar
De Domtar-divisie zou jaarlijks 110 miljoen dollar ebitda opleveren.

Sinds 2011 bouwde het via overnames een eigen luierdivisie uit. Het produceert en verkoopt luiers voor baby's en incontinente volwassenen. De focus ligt op de verkoop van eigen merken, eerder dan in opdracht huismerken van retailketens te produceren.

De divisie heeft vijf fabrieken, die klanten bevoorraden in Noord-Amerika en Europa.

Die bereikte vorig jaar 953 miljoen euro omzet en een recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) van 96 miljoen euro. Rekening houdende met afschrijvingen, herstructureringskosten, goodwillafschrijvingen, enzovoort zakte de bedrijfswinst (ebit) 15 miljoen euro onder nul.

Ter vergelijking, Ontex draaide vorig jaar 2.270 miljoen euro omzet en 261 miljoen euro rebitda.

Of Ontex daadwerkelijk een bod uitbrengt, is nog niet zeker. Bloomberg meldt nog dat Ontex er mogelijks ook een partner bij zal betrekken. Het zou niet de eerste keer zijn dat Ontex naar de Domtar-divisie lonkt. Dat zou in 2018 ook al het geval geweest zijn.

Hoge schuldenberg

Beurshuis ING stelt zich vragen bij de eventuele overnameplannen. Volgens analist Reginald Watson heeft Ontex de financiële middelen niet om zo'n grote overname te betalen. Ontex had eind juni al 853 miljoen euro schulden. Zich nog meer in de schulden steken, lijkt geen optie.

‘Ontex kan ook geen kapitaal ophalen, want de nodige overnamesom komt overeen met ongeveer de volledige beurswaarde van Ontex', klinkt het. Aangezien de beurskoers van Ontex momenteel zeer laag is, zou een grote kapitaalronde de bestaande aandeelhouders aanzienlijk doen verwateren.

Het beurshuis ziet wel een industriële logica in een fusie tussen Ontex en de Domtar-tak, maar acht het waarschijnlijker dat dat een private-equityspeler beide bedrijven overneemt en ze samenvoegt.

Mexico en Brazilië

De vorige grote overnamedeals van Ontex dateren uit de periode 2015-2016. Toen zette het de stap naar Zuid-Amerika met de overname van het Mexicaanse Grupo Mabe, snel gevolgd door een deal met het Braziliaanse Hypermarcas.

Die laatste deal draaide niet helemaal uit zoals verwacht. Er vielen meerdere lijken uit de kast, en het bedrijf mispakte zich aan de concurrentie aan Brazilië, wat de voorbije jaren zwaar heeft doorgewogen in de resultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud