Advertentie

Ontex-CEO Bouaziz moet opstappen

Charles Bouaziz was sinds eind 2012 CEO van Ontex. ©BELGA

Charles Bouaziz is geen CEO meer van Ontex. De laatste maanden kwam hij steeds meer onder druk door de morrende aandeelhouders van de luierfabrikant. Hij wordt ad interim vervangen door transformatiedirecteur Thierry Navarre.

Na zeven jaar aan het roer is Charles Bouaziz niet langer CEO van Ontex, leert een persbericht van de luierfabrikant. Bouaziz betaalt het gelag voor een al jaren kwakkelende beurskoers , die recent diepterecords opstapelde (zie grafiek).

Bij sommige aandeelhouders was het geduld op. In februari klopte het hefboomfonds ENA - na de Frère-holding GBL de grootste aandeelhouder van Ontex (15,1%) - al eens hard op tafel. Vorige week volgde een brandbrief van de Franse vermogensbeheerder CIAM (3,2%).

Bouaziz wordt daarom opgeofferd. De beslissing om hem de laan uit te sturen werd volgens onze informatie unaniem genomen door de raad van bestuur van Ontex - dus ook door de vertegenwoordigers van GBL in de raad van bestuur. De Frère-holding (20%) had zich tot nu toe niet openlijk uitgesproken over de kritiek van haar mede-aandeelhouders op het Ontex-management.

Bij Ontex wil men geen details geven over een eventuele vertrekpremie voor Bouaziz. In het jaarverslag van de luierfabrikant staat te lezen dat de CEO recht heeft op een vertrekvergoeding dat overeenkomt met één jaar vast loon. Bouaziz had vorig jaar een vaste remuneratie van 1,1 miljoen euro. Bouaziz bezat eind vorig jaar meer dan 64.000 aandelenopties en daarbovenop nog zogenaamde aandelenunits.

Of van die regel van twaalf maanden afgeweken is, is niet bekend. 'In bepaalde omstandigheden' had hij de CEO van Ontex recht op een ontslagvergoeding van meer dan 12 of zelfs 18 maanden, staat ook in het jaarverslag. Was dat hier het geval? 'Ik kan u niet antwoorden', zegt de woordvoerster van het bedrijf, kennelijk misnoegd.

Nieuwe voorzitter

De CEO-wissel is de eerste krachtdadige daad van voorzitter Hans Van Bylen, die eind mei de voorzittershamer van Ontex overnam van Luc Missorten. Van Bylen maakte naam bij de Duitse lijm- en wasmiddelenreus Henkel. 'Missorten had deze beslissing al een jaar geleden moeten nemen', zegt een waarnemer.

18,3%
Belang
ENA en CIAM, de twee morrende aandeelhouders van Ontex, bezitten samen 18,3% van de aandelen.

Bouaziz wordt onmiddellijk vervangen door Thierry Navarre. Die was tussen 2009 en 2019 operationeel directeur van Ontex en sinds vorig jaar Chief Transformation Officer. Hij is met bijna 15 jaar een oudgediende bij Ontex.

Navarre neemt de CEO-fakkel ad interim over en Ontex gaat via een headhunter - naar verluidt Russell Reynolds - intern en extern op zoek naar een permanente opvolger. Navarre komt daar ook voor in aanmerking. Tijdens de conference call over de halfjaarresultaten stak hij niet onder stoelen of banken dat hij geïnteresseerd is om ook de CEO-rol ook op permanente basis te vervullen.

Striemende kritiek

De Franse vermogensbeheerder CIAM uitte vorige week in een brief zijn bezorgdheid uit 'over de financiële wanprestaties, het gebrek aan strategische richting en de samenstelling van de raad van bestuur van Ontex'.

CIAM verwees onder meer naar enkele analisten die de operationele misstappen van het management en het gebrek aan transparantie over het herstelplan (T2G, Transform to Grow) van Ontex aan de kaak stellen. T2G moet nochtans de belangrijkste motor achter groei en waardecreatie worden. CIAM gaf het management tot vandaag (30 juli) om met een duidelijk plan voor waardecreatie op korte en lange termijn op de proppen te komen. ‘Slaagt het management daar niet in, dan moet de raad van bestuur het management ter verantwoording roepen en actie ondernemen’, luidde het.

De raad van bestuur nam de beslissing om Bouaziz te vervangen unaniem - ook de vertegenwoordigers van hoofdaandeelhouder GBL (19,98%) staan dus achter de maatregel.

Het hefboomfonds ENA vroeg in februari 'onmiddellijke actie' van het Ontex-management om aandeelhouderswaarde te creëren. Het was vooral niet te spreken over de aankondigingen van Charles Bouaziz op de beleggersdag van 8 mei 2019. Volgens ENA slaagde het management er toen niet in om een passend waardescheppend plan voor Ontex voor te schotelen. Bouaziz en zijn team bleven steken in 'vage, verwarrende en ondermaatse doelstellingen voor 2021'. Het aandeel ging die dag tijdens de presentaties van het Ontex-management extra hard onderuit.

Ontex verwierp twee jaar geleden het overnamebod van de private-equityspeler PAI. Ook daarover is ENA ontevreden. Dat bod werd toen afgedaan als een bod dat Ontex significant zou onderwaarderen. Het management beloofde toen de waardecreatie te versnellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud