Ontex gooit raad van bestuur om

©BELGA

Ontex kiest zes nieuwe bestuurders om zijn raad van bestuur te diversifiëren. Onder druk van het hefboomfonds ENA trekt de luierfabrikant vooral ervaring in retail en consumentenproducten aan boord.

De raad van bestuur van Ontex draagt zes nieuwe bestuurders voor. Twee daarvan zullen als onafhankelijken zetelen: Manon Janssen, de CEO en voorzitter van het onderzoeksbureau Ecorys, en Isabel Hochgesand, de inkoopdirecteur van de verzorgingsmultinational Beiersdorf.

Daarnaast versterkt Ontex de banden met zijn twee belangrijkste bestaande aandeelhouders. De holding GBL draagt Jesper Hojer voor, de voormalige CEO van de supermarktketen Lidl. Een kanttekening daarbij: Ontex verloor de laatste tijd veel contracten, onder meer bij Lidl.

Het investeringsfonds ENA kan nog meer zijn stempel drukken met drie nieuwe bestuurders: Gustavo Calvo Paz en Rodney Olsen, twee voormalige toppers van de papier- en luierreus Kimberly-Clark, en Philippe Costeletos, een veteraan in de wereld van investeringsfondsen. Kimberly-Clark is een van de Ontex' voornaamste concurrenten.

Gilberto Marin Quintero trekt zich terug uit de raad van bestuur. Marin Quintero was bestuurder van de vennootschap sinds 2016, toen Ontex zijn bedrijf Grupo Mabe overnam.

Grote kuis

Het voorbije jaar hield Ontex al grote kuis aan de top. In mei 2020 werd Luc Missorten vervangen als voorzitter door Hans Van Bylen, de Belg die lang aan het hoofd stond van lijm- en wasmiddelenreus Henkel. Met de hete adem van de kritische activistische aandeelhouders - ENA en de vermogensbeheerder CIAM - in de rug liet die er geen gras over groeien. Eerst vloog CEO Charles Bouaziz buiten, na aanhoudende conflicten met de aandeelhouders.

De beurskoers is gehalveerd sinds 2014, toen Ontex tegen 18 euro per aandeel voor de tweede keer naar de Brusselse beurs trok.

Die waren ontevreden over de resultaten en de beurskoers van Ontex, die de voorbije jaren diepterecords opstapelde. De beurskoers is gehalveerd sinds 2014, toen Ontex tegen 18 euro per aandeel voor de tweede keer naar de Brusselse beurs trok.

In december vorig jaar nam de Baskische Esther Berrozpe de fakkel over, maar daarvoor volgde al een reshuffle in de raad van bestuur. De Zweed Gunnar Johansson - bestuurder en voorzitter van het remuneratie- en benoemingscomité (RNC in het vakjargon) - verliet Ontex in oktober. Tegelijk werd Frederic Larmuseau aan boord gehaald als onafhankelijk bestuurder. Net zoals de profielen die nu het bestuur versterken, is Larmuseau een zwaargewicht in de wereld van de consumentengoederen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud