Ontex herfinanciert schulden

©Wim Kempenaers (WKB)

Luierfabrikant Ontex geeft voor 250 miljoen euro aan obligaties uit en richt zich daarbij tot institutionele beleggers. De uitgifte is samen met een nieuwe lening bedoeld om bestaande obligatieleningen vervroegd terug te betalen. In het derde kwartaal groeiden omzet en winst, maar iets minder sterk dan in het eerste halfjaar.

Ontex publiceert zijn (gedeeltelijke) kwartaalcijfers drie weken vroeger dan voorzien. Dat heeft alles te maken met het financieringsnieuws. En dat is in wezen dubbel.

De Oost-Vlaamse producent van wegwerpluiers geeft allereerst voor 250 miljoen euro aan vastrentende obligaties uit met vervaldatum in 2021, bestemd voor institutionelen. Daarnaast gaat Ontex ook een 'senior termijnleningsfaciliteit' aan voor een bedrag van 380 miljoen euro en een 'senior kredietlijn' voor een bedrag tot 100 miljoen euro. De opbrengst van de seniorlening en de verkoop van de obligaties, samen 630 miljoen euro, zal worden gebruikt om bestaande obligaties terug te betalen: enerzijds voor 395 miljoen euro aan obligaties die in 2018 vervallen en 7,5 procent rente bieden, anderzijds voor 235 miljoen euro aan obligaties met vervaldatum in 2019 en een rentevoet van 9 procent.

In het derde kwartaal bleef Ontex verder groeien, maar tegen een bescheidener tempo dan in de eerste zes maanden. De omzet steeg met 5 procent tot 398,4 miljoen euro. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 4,9 procent. Ter vergelijking: in het eerste halfjaar behaalde Ontex nog een groeicijfer van 11,2 procent en van 5,6 procent in het tweede kwartaal. De vertraging is onder meer te wijten aan het Verenigd Koninkrijk en de regio MEA (Midden-Oosten en Afrika), waar diverse landen 'moeilijke politieke en economische omstandigheden' kennen, geeft Ontex aan in een persbericht.

Winstmatig blijft Ontex sterk presteren. De recurrente ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen) klom met 8,6 procent tot 49 miljoen euro dankzij de hogere omzet en lopende productiviteitsverbeteringen. De recurrente ebitda-marge verbeterde tot 12,3 procent tegen 12,1 procent in het tweede kwartaal.

Op 26 november maakt Ontex zijn volledige derdekwartaalresultaten bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud