Ontex houdt Braziliaanse tak tegen het licht

Ontex-CEO Esther Berrozpe geeft maandag haar eerste strategische update bij Ontex. ©Karoly Effenberger

Ontex overweegt in het kader van zijn herstelplan onder meer zijn Braziliaanse tak van de hand te doen. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. Maandag geeft de luierfabrikant beleggers een update over zijn strategie.

Ontex wordt geconfronteerd met stijgende grondstoffenprijzen, tegenzittende wisselkoersen en stevige concurrentie. Op de beurs noteert het aandeel ruim 5 procent lager dan begin dit jaar.

Om de situatie recht te trekken werkt de luierfabrikant aan een actieplan, waarover hij allicht begin volgende week een tipje van de sluier licht. Bij Ontex zegt men al sinds eind vorig jaar dat er daarbij geen taboes zijn. Interim-CEO Thierry Navarre liet zich dat in november ontvallen. Ook topvrouw Esther Berrozpe, die begin dit jaar aan de slag ging bij Ontex, liet duidelijk verstaan dat er geen heilige huisjes zijn.

De essentie

  • Ontex komt begin volgende week naar buiten met een update over zijn strategie.
  • Esther Berrozpe, de nieuwe CEO, heeft een gedetailleerd actieplan beloofd.
  • Dat er geen heilige huisjes zijn, blijkt uit het feit dat er wordt gepraat over de verkoop van Ontex' Braziliaanse tak.
  • Hier en daar lekte ook al uit dat Ontex in bepaalde fabrieken de activiteit drastisch wil inperken. Welke sociale gevolgen dat zou hebben, is niet bekend.

Concrete voorbeelden van activiteiten die bedreigd zijn of eruit moeten, gaf Ontex nog niet. Berrozpe beloofde tegen juni een 'duidelijk en gedetailleerd actieplan' klaar te hebben. Het enige dat tot nu toe uitlekte, was dat Ontex aan een sociaal plan werkt voor zijn fabriek in het Duitse Mayen, die mogelijk zou sluiten. Volgens Het Laatste Nieuws staan er ook jobs op de helling in Eeklo, waar een aantal productielijnen zouden verdwijnen.

Brazilië

Dat er geen taboes zijn, blijkt ook uit het feit dat Ontex eraan denkt zijn Braziliaanse dochter te verkopen. De Tijd vernam dat daarover gesprekken aan de gang zijn - of althans zijn geweest - met meerdere kandidaten. Voorlopig mondden die nog niet op iets uit.

Brazilië is een van de hoofdbrokken bij Ontex. De luierfabrikant zette eind 2016 voet aan de grond in het Zuid-Amerikaanse land via de overname van de luieractiviteiten van zijn Braziliaanse sectorgenoot Hypermarcas. Het prijskaartje bedroeg 1 miljard real (286 miljoen euro). Het was, samen met de overname van het Mexicaanse Mabe, een van de twee grote deals van voormalig CEO Charles Bouaziz.

Concrete voorbeelden van activiteiten die bedreigd zijn of eruit moeten, gaf Ontex nog niet. Mogelijk wordt maandag en tipje van de sluier gelicht naar aanleiding van een strategische update.

Via de overname werd Ontex marktleider in incontinentieluiers in Brazilië en de op twee na grootste speler voor babyluiers via de merken PomPom en Hydrogen. Maar de deal draaide verkeerd uit. De fabrieken van Hypermarcas waren verouderd en investeringen in nieuwere, modernere productielijnen waren nodig. Een prijzenoorlog met Procter & Gamble (Pampers) en Kimberley Clark drukte de prijzen en de Braziliaanse munt (de real) maakte bokkensprongen. Er viel bovendien een lijk van 15 miljoen euro uit de kast: verkopers hadden verkooprichtlijnen aan hun laars gelapt en klanten groter dan geplande kortingen aangeboden zonder die in het IT-systeem in te brengen.

Ontex moest er saneren, wat eind 2018 resulteerde in een turnaround. Brazilië maakte dat boekjaar weer winst. In 2020 werd Ontex evenwel opnieuw geconfronteerd met tegenzittende wissselkoersen, onder meer van de Braziliaanse real.

Ontex kampt sinds vorig jaar in het algemeen met stijgende grondstoffenprijzen, in casu houtpulp en oliederivaten. 'De kortetermijnfocus is maatregelen nemen om de hogere grondstoffenprijzen te counteren', luidde het in februari bij de voorstelling van de jaarresultaten.

Aandeelhoudersdruk

Het voorbije jaar hield Ontex onder druk van het hefboomfonds ENA (15,07%) en de vermogensbeheerder CIAM (3,18%) grote kuis aan de top. Er werden zes nieuwe bestuurders benoemd om de raad van bestuur te diversifiëren en expertise in retail en consumentenproducten aan boord te halen. En Ontex haalde ook de bezem door zijn management.

Ter herinnering: de holding GBL van de families Frère en Desmarais is Ontex' grootste aandeelhouder, met een belang van bijna 20 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud