Ontex kampt met oplopende grondstoffenfactuur

©Karoly Effenberger

De Aalsterse luierfabrikant rekent vanaf de lente op beterschap in de verkoop en belooft duurdere grondstoffen te counteren met extra besparingen.

De jaarcijfers van Ontex  liggen grosso modo in lijn met de - laaggespannen - verwachtingen. De luierfabrikant zag de omzet 9 procent krimpen tot 2,09 miljard euro.

Drie procentpunten van die krimp zijn 'organisch', dus het resultaat van stevige concurrentie van rivalen als Kimberly-Clark, Essity en Procter & Gamble. De rest komt op het conto van tegenzittende wisselkoersen, vooral dan de tuimelperte van de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso. Die tuimelperte vreet de inkomsten op de cruciale Mexicaanse en Braziliaanse markten aan bij de vertaling naar euro. 

Dankzij doorgevoerde kostenbesparingen slaagde Ontex erin de daling van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) te beperken tot 4 procent, naar 236 miljoen euro. En dus kon de groep haar winstmarge licht opkrikken, van 10,7 naar 11,3 procent.

Netto kwam de winst uit op 54 miljoen euro of 0,67 euro per aandeel. Opvallend: er is nog niet beslist of er een dividend uitgekeerd wordt. 'De raad van bestuur zal voorafgaand aan de jaarvergadering beslissen', klinkt het. Vorig jaar had Ontex initieel een dividend van 0,16 euro over het boekjaar 2019 aangekondigd, om die uitkering een maand later bij de start van de pandemie te schrappen.

Voorzichtig

Voor 2021 is de nieuwe CEO Esther Berrozpe voorzichtig. Door de moeilijke vergelijkingsbasis verwacht ze dit kwartaal een organische krimp met 'minstens 10 procent'. Vanaf het tweede kwartaal, de lente dus, zou er een herstel van de verkoop moeten komen. 

Of zich dat ook in een herstel van de marges zal vertalen, is nog niet duidelijk. Ontex kampt met stijgende grondstoffenprijzen, in casu houtpulp en oliederivaten. 'De kortetermijnfocus is maatregelen nemen om de hogere grondstoffenprijzen te counteren', klinkt het. 

Berrozpe volgt Charles Bouaziz op. Die moest na een lange serie winstwaarschuwingen te midden van toenemend gemor bij de aandeelhouders opstappen.

Er zijn geen taboes.
Esther Berrozpe
Ontex-CEO

De erfenis van Bouaziz is weinig fraai: een heel wankele balans met een schuld die per 31 december met 848 miljoen euro ongemakkelijk hoog boven de jaarlijkse bedrijfswinst (ebitda) van 236 miljoen uittorent.

Moody's knipte vorige week nog de kredietscore van Ontex bij, tot diep in de categorie 'rommel'. Het ratingbureau stelt ook dat er nood is aan een herfinanciering, die de belangrijke aflossingen in 2022 verder in de toekomst doet opschuiven.

Alleszins: de resultaten over 2020 en de onzekere outlook onderstrepen dat er voor de nieuwe CEO werk aan de winkel is. Daar is ze zich duidelijk van bewust. 'Er zijn geen taboes', zei ze woensdag in een interview met De Tijd. Of dat straks ook voor het dividend geldt, is dus nog even een open vraag.

Afwezigheid van details

Toch zien de analisten bij zowel ING als KBC Securities geen reden om hun koopadviezen aan te passen. 'Zodra de nieuwe strategie voelbaar wordt, verwachten we een herstel in de loop van het jaar', zegt KBC-analist Alan Vandenberghe. Hij had wel iets meer klaarheid verwacht van de nieuwe CEO. 'De nieuwe prioriteiten om elke steen om te draaien zijn een stap in de goede richting, maar de afwezigheid van details kan de markt niet enthousiasmeren.'

Bij ING is hetzelfde geluid te horen. 'De vooruitzichten en de resultaten tonen dat Ontex nog niet de ommekeer heeft ingezet', zegt analist Reginald Watson. 'Maar de boodschap is zeker een positieve, namelijk dat de top van het bedrijf veranderingen belooft. Dat ontbrak bij het vorige management.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud