Advertentie

Ontex krijgt brandbrief van grootaandeelhouder

Ontex-topman Charles Bouaziz. ©BELGA

Het geduld van de Franse vermogensbeheerder CIAM met Ontex is op. Tegen 30 juli moet er een duidelijk strategisch plan zijn, of het management moet opstappen, zegt CIAM.

Ontex is een van de permanente onderpresteerders op de Brusselse beurs en het geduld bij de aandeelhouders raakt op.

‘We zijn bezorgd over de financiële wanprestaties, het gebrek aan strategische richting en de samenstelling van de raad van bestuur', meldt CIAM in een brief aan de bedrijfsleiding. CIAM heeft een belang van 3,5 procent in de luierproducent.

We hadden gehoopt dat er met de aanstelling van een nieuwe voorzitter verandering zou komen. Jammer genoeg zijn er weinig signalen dat dat zo is.
CIAM

'We hadden gehoopt dat er met de aanstelling van een nieuwe voorzitter (Hans Van Bylen, ex-Henkel) verandering zou komen. Jammer genoeg zijn er weinig signalen om aan te nemen dat Ontex de taak het investeerdersvertrouwen te herstellen en waarde te creëren ernstig neemt’, klinkt het.

Dieptepunt

Daarna volgt in de brief een opsomming van cijfers waarvan je als aandeelhouder niet vrolijk wordt. Het aandeel Ontex noteert bijna op een dieptepunt, staat 35 procent lager dan begin dit jaar en heeft aanzienlijk slechter gepresteerd dan de Bel20 en aandelen van concurrenten.

CIAM verwijst ook naar enkele analisten die de operationele misstappen van het management en het gebrek aan transparantie over het herstelplan (T2G, Transform to Grow) aan de kaak stellen. T2G moet in de komende jaren nochtans de belangrijkste motor achter groei en waardecreatie worden. Voor aandeelhouders blijft het grotendeels gissen hoe het ermee staat, ondanks de belofte van een update in mei.

Actie

CIAM geeft het management nog tot 30 juli - bij de publicatie van de halfjaarcijfers - om met een duidelijk plan voor waardecreatie op korte en lange termijn op de proppen te komen. ‘Slaagt het management daar niet in, dan moet de raad van bestuur het management ter verantwoording roepen en actie ondernemen’, luidt het. Met die woorden dringt CIAM min of meer aan op het ontslag van topman Charles Bouaziz.

Bovendien vindt CIAM dat de bestuurskamer niet de juiste competenties in huis heeft om het management bij te staan en bij te sturen. ‘We vragen, en dat hebben we al eerder gedaan, de benoeming van ervaren, niet-uitvoerende bestuurders.’

GBL, met 19,98 procent Ontex' grootste aandeelhouder, geeft geen commentaar op de brandbrieven van CIAM en ENA.

In februari klopte het hefboomfonds ENA - na GBL de grootste aandeelhouder - al eens hard op tafel. ENA oordeelde dat het afwijzen van het overnamebod van PAI in 2018 een verkeerde beslissing was en dat het T2G-plan geen duidelijk antwoord was om Ontex weer op het goede pad te sturen. Topman Bouaziz en zijn team bleven volgens ENA steken in 'vage, verwarrende en ondermaatse doelstellingen voor 2021'. Volgens de jongste transparantieverklaringen bezitten CIAM en ENA samen 18 procent van de Ontex-aandelen.

De Frère-holding GBL, met 19,98 procent Ontex' grootste aandeelhouder, wil geen commentaar geven op de brandbrief van CIAM, noch op die van ENA.

GBL levert twee van de acht bestuurders bij Ontex en krijgt dus onrechtstreeks ook een veeg uit de pan. Het gaat om de Belg Michael Bredael en de Fransman Aldo Cardoso. De 40-jarige Bredael is pas vier jaar investment officer bij GBL en werkte voordien bij de consultant Towers Watson in de VS en als investeringsbankier bij BNP Paribas. De 64-jarige Cardoso was topman bij de consultant Andersen Worldwide en was onder meer bestuurder bij de nutsgroep Engie.

Schril contrast

De hoofdbrekens bij Ontex staan in schril contrast met de gang van zaken bij de concurrent Drylock, het luierdedrijf van Bart Van Malderen. Pittig detail: Van Malderens familie was in een vorig leven eigenaar van Ontex, hijzelf was er CEO.

De groep van de 'Vlaamse luierkoning' boekte afgelopen jaar een recordomzet van 514 miljoen euro. Dit jaar moet de kaap van 600 miljoen gerond worden. De omzetgroei gaat gepaard met een hoge rendabiliteit. 'We zetten heel stevige, tweecijferige winstmarges (ebitda) neer', zei Van Malderen eerder deze week in De Tijd.

Voor volgend jaar stelt hij een omzet van ruim 700 miljoen in het vooruitzicht. De symbolische kaap van het miljard komt in zicht en wordt mogelijk binnen vier à vijf jaar gerond.

Het nog jonge Drylock - het werd pas in 2012 opgericht - blijft omzetgewijs wel enkele maten kleiner dan Ontex, dat het boekjaar 2019 afsloot met 2,28 miljard inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud