Ontex lanceert besparingsplan van 120 miljoen euro

Esther Berrozpe, de CEO van Ontex. ©Karoly Effenberger

Esther Berrozpe, de nieuwe CEO van de luierproducent Ontex, heeft een besparingsplan uitgewerkt om de duurdere grondstoffen te compenseren en gaat onder meer productielijnen uit Eeklo verhuizen naar Spanje en Tsjechië.

Ontex - goed voor ruim 2 miljard euro omzet en 10.000 jobs - heeft lastige jaren achter de rug, door forse concurrentie, slinkende omzet in Europa, dure grondstoffen en een overname in Brazilië die verkeerd uitdraaide.

Het aandeel noteert nu 40 procent lager dan bij de beursgang in 2014 en 70 procent onder de piek van 2016. Twee kritische activistische aandeelhouders - ENA en CIAM - stonden op de barricaden en eisten vorig jaar verandering. Die kwam er ook. De raad van bestuur kreeg zes nieuwe gezichten, en topman Charles Bouaziz werd vervangen door de Baskische Esther Berrozpe.

Zij kwam gisteren op de proppen met nieuwe streefdoelen voor Ontex dat babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten voor volwassenen maakt.

Ontex mikt vanaf 2023 op 2 à 3 procent omzetgroei - bij constante wisselkoersen - per jaar. De recurrente brutobedrijfswinstmarge zou moeten stijgen tot 12,5 à 13,5 procent, tegenover amper 10,3 procent in het voorbije kwartaal. ‘Dat is ambitieuzer dan wij ingecalculeerd hadden, maar ik verwacht het nodige scepticisme bij investeerders tot die ambities concrete doelstellingen worden en de doelstellingen realiteit’, klinkt het bij Degroof Petercam.

De essentie

  • De nieuwe CEO Esther Berrozpe lanceert een herstelplan voor de luierproducent Ontex en wil 120 miljoen euro besparen tegen 2023. In Eeklo verdwijnen productielijnen.
  • Voor 2021 mikt Ontex op een stabiele omzet, maar de dure grondstoffen zullen ondanks de besparingen de winstmarge aantasten.
  • Vanaf 2023 moet de groepsomzet 2 à 3 procent groeien, bij constante wisselkoersen. De CEO rekent onder meer op de VS, waar een tweede fabriek in aanbouw is. De winstmarge moet fors omhoog.
  • De Braziliaanse activiteiten - met een 'winstmarge ver onder het groepsgemiddelde' - blijven een pijnpunt en hebben een onzekere toekomst.

Berrozpe rekent onder meer op 120 miljoen euro besparingen tegen 2023, waarvan de helft al dit jaar om de impact van de ‘ongeziene’ stijging van grondstofkosten - oliederivaten en vochtabsorberende materialen - te compenseren. ‘Maar zelfs dan zullen we druk op de winstmarge voelen.’

Ontex zal de organisatie vereenvoudigen door een managementlaag weg te snijden. ‘De overheadkosten willen we terugdringen naar het niveau van voor 2016’, aldus Peter Vanneste, de nieuwe CFO die overkwam van de koffiereus Jacobs Douwe Egberts.

In Eeklo verhuizen twee productielijnen naar Spanje en Tsjechië, en ook de toekomst van acht andere lijnen is onzeker.

Ook de complexiteit van de productportefeuille en de benodigde materialen wordt gereduceerd, wat zou moeten leiden tot lagere aankoopfacturen. En er wordt geschoven met productielijnen om de capaciteit optimaal te benutten. Zo zou de Duitse fabriek in Mayen mogelijks sluiten, en verhuizen naar Mexico. In Eeklo verhuizen twee productielijnen naar Spanje en Tsjechië, en ook de toekomst van acht andere lijnen is onzeker. In Eeklo werken meer dan 500 mensen, van wie een vijftigtal hun baan in gevaar zien komen.

Niet alleen moeten de kosten omlaag, tegelijk moet de omzet omhoog. 2021 wordt een overgangsjaar met een stabiele omzet na een omzetdip van 11 procent in het eerste kwartaal als gevolg van de malaise in de Europese divisie. Die worstelde met het verlies van contracten bij enkele grote retailers.

Maar het ergste lijkt er nu achter de rug. Vanaf het tweede kwartaal rekent Berrozpe - met een nieuwe directeur voor Europa - opnieuw op groei. ‘De trend is gekeerd, maar er is nog werk aan de winkel om het momentum vast te houden.’

Nieuwe fabriek in VS

Berrozpe identificeerde vooral de VS, incontinentieproducten en de groeilanden als motoren voor de toekomst.

In de VS groeit Ontex al twee jaar met meer dan 10 procent en profiteert er van de opmars van de huismerken van retailers. In North Carolina is een nieuwe fabriek in aanbouw, waardoor Ontex vanaf volgend jaar aan de oost- en westkust zal produceren.

We groeien in Brazilië al tien kwartalen op rij, maar de winstmarge zit daar nog altijd ver onder het gemiddelde van de groep.
Esther Berrozpe
CEO Ontex

Ontex zit ook in groeilanden als Mexico, Brazilië, Pakistan, Algerije en Ethiopië. ‘We zijn er telkens de nummer een of twee. Zolang we er goede winstmarges halen en die marges kunnen omzetten in cash, willen we er zijn. Toegegeven, dat is soms een uitdaging, zoals in Brazilië. We groeien daar al tien kwartalen op rij, maar de winstmarge zit daar nog altijd ver onder het gemiddelde van de groep. De progressie wordt geneutraliseerd door wisselkoersen, grondstoffen en prijsconcurrentie.'

De Tijd vernam dat Ontex al gesprekken heeft gevoerd om de Braziliaanse activiteiten - die het in 2016 voor 1 miljard real (286 miljoen euro) kocht - van de hand te doen. De verkoop zou kunnen helpen om de hoge schuldenberg af te bouwen. 'We bekijken onze geografische voetafdruk en zullen beslissingen nemen indien nodig', aldus Berrozpe. 'Eind dit jaar zullen we een strategisch langetermijnplan voorstellen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud