Advertentie

Ontex sluit 'annus horribilis' af met Braziliaanse misser

Charles Bouaziz, CEO van Ontex ©BELGA

Aan de overname van het Braziliaanse Hypermarcas heeft Ontex nog geen plezier beleefd. In Brazilië slikt het Belgische luierbedrijf nu ook 15 miljoen euro kosten 'verbonden aan commerciële praktijken'.

Ontex stuurde dinsdagavond een winstalarm de wereld in. De bedrijfskasstroom kwam vorig jaar uit op 266 miljoen euro, waardoor de winstmarge zakt tot 11,3 procent. Een flinke tegenvaller die te wijten is aan problemen in Brazilië. Het aandeel krijgt een tik van meer dan 3 procent.

Het was een goedkope overname, maar Ontex betaalt daar sindsdien de prijs voor.
ING

Met de overname van Hypermarcas kreeg Ontex vorig jaar stevig voet aan grond in Brazilië. Ontex betaalde 286 miljoen euro voor Hypermarcas, nummer 1 in incontinentieluiers en een van de grotere spelers in kinderluiers. 'Het was een goedkope overname, maar Ontex betaalt daar sindsdien de prijs voor', aldus een analist van ING.

Lijk uit de kast

De fabrieken van Hypermarcas waren verouderd en investeringen in nieuwere, modernere productielijnen waren nodig. En gisteren viel in Brazilië een lijk van 15 miljoen euro uit de kast als gevolg van 'commerciële praktijken in de loop van 2017'. Wat dat precies inhoudt, wou woordvoerder Philip Ludwig niet verduidelijken. Daarvoor is het wachten tot begin maart wanneer Ontex zijn jaarrapport publiceert.

Volgens Ludwig zijn met deze eenmalige ingreep alle problemen van de baan en hoeven investeerders geen extra correcties te verwachten. 'Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een bedrijf op zo'n uitspraken terugkomt', zegt een waarnemer.

Slechte timing

Los daarvan blijkt dat de timing van de overname van Hypermarcas niet ideaal was. 'De Braziliaanse luiermarkt is altijd een groeimarkt geweest, maar sinds de overname is de markt volledig gekeerd', aldus Alan Vandenberghe, analist bij KBC Securities. De marktvolumes stijgen er wel, maar de concurrentie - denk aan Procter & Gamble en Kimberly Clark - is agressiever geworden met als resultaat een ware prijzenslag.

Of het dan een miskoop was? 'Dat kan je nu niet zeggen. Dat zal de toekomst uitwijzen, maar het is wel duidelijk dat het moeilijker draait dan initieel verwacht', klinkt het bij KBC Securities.

Annus horribilis met lichtpuntje

Voor Ontex is de Braziliaanse tegenvaller het sluitstuk van wat beurshuis ING 'een annus horribilis' noemt. Met een lichtpuntje. De omzet groeide vorig jaar (op vergelijkbare basis) met 5,5 procent tot 2,35 miljard euro. 'Een mooie prestatie', aldus KBC Securities. In het vierde kwartaal steeg die zelfs tegen alle verwachtingen in met 7,2 procent, een stuk meer dan bij de grote concurrenten. 'Als we Brazilië even buiten beschouwing laten, toont Ontex zich erg veerkrachtig', luidt het bij Deutsche Bank. 

Het management verwacht beterschap in de tweede helft van 2018, maar de visibiliteit blijft laag. En het track record van het management is zwak.
Degroof Petercam

De winstmarge is evenwel een heel ander verhaal. De wisselkoersen - voornamelijk het Britse pond, de Turkse lira en de Braziliaanse real - zaten tegen. En dan zijn er nog de stijgende kosten voor grondstoffen zoals 'fluff' (cellulosevezels uit voornamelijk dennenhout die de absorberende kern van luiers vormen) en oliederivaten (allerhande plastics). 'Dat is in zekere zin zorgwekkend', aldus een analist.

Ontex benadrukt dat die extra kosten ook in het eerste halfjaar een 'negatieve impact' zullen hebben op de winstcijfers. Vanaf de tweede jaarhelft rekent het bedrijf - en ook analisten - op beterschap. 'Maar de visibiliteit blijft laag', aldus Degroof Petercam. 'En het trackrecord van het management is zwak.'

De meeste beurshuizen durven niet meteen hun nek uitsteken en nemen een voorzichtige houding aan. Beurshuis Deutsche Bank is een van de weinige optimisten, met een overtuigend koopadvies en koersdoel van 31 euro (verlaagd van 35 euro). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud