Ontex verplaatst deel productie buiten Europa

Foto Lieven Van Assche. ©Lieven Van Assche

De Belgische luierfabrikant Ontex sluit zijn fabriek in het Duitse Recklinghausen. Daar werken 300 mensen. De sluiting heeft niet te maken met moeilijke marktomstandigheden, maar met een geografische spreiding van de productie, aldus het bedrijf.

'We hebben de jongste tijden fabrieken geopend in Rusland, Australië, Algerije', zegt Ontex-topman Michael Teacher. 'Dat waren regio's waar de Europese fabrieken tot nu toe naar exporteerden - wat niet zo kostenefficiënt was. Dat hoeft nu niet meer, dus moesten we kijken hoe we de productie hier konden verminderen.'

De keuze viel daarbij op de niet zo performante fabriek in Recklinghausen, iets ten noorden van het Duitse Essen. Meer sluitingen of capaciteitsverminderingen zijn voorlopig niet aan de orde.

Teacher benadrukt dat het gaat om een geografische verschuiving en niet om een reactie op eventueel moeilijke marktomstandigheden in Europa. 'Onze markt houdt stand', zegt hij. 'Wij hebben nu eenmaal producten die mensen nodig hebben. Ze kunnen niet zonder. Dus we groeien overal. Behalve dan misschien in West-Europa, hier blijven we stabiel, maar dat heeft eerder met geboortecijfers te maken dan met een economische context.'

Ontex is de grootste Europese fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieluiers onder huismerk (private label).

Beurs

Het bedrijf uit Buggenhout werd in 2003 van de beurs gehaald door Candover, maar de Britse private-equitygroep beleefde weinig vreugde aan de deal. De combinatie van de hoge schulden die Candover op de balans had gezet, een harde concurrentie van Pampers-gigant Procter & Gamble en oplopende grondstoffenprijzen brachten Ontex immers in diepe moeilijkheden. Uiteindelijk kwam het tot een ingrijpende schuldherschikking en ging het management, onder leiding van CEO Michael Teacher, over tot een grondige saneringsoperatie.

De poging van Candover om Ontex opnieuw naar de beurs te brengen strandde drie jaar geleden op een ongunstig financieel klimaat en in 2010 werd het bedrijf opnieuw verkocht aan TPG, ’s werelds grootste private-equityspeler, en Goldman Sachs.

Zwoegen

Maar sedertien bleef het voor het bedrijf zwoegen. In november 2011 nog stelde ratingbureau Moody's zich vragen bij de financiële slagkracht van het bedrijf omwille van de margedruk en de hoge schulden.

Een oordeel dat ze bij Ontex echter te streng vonden. Financieel directeur Chris Parratt reageerde toen bitter dat 'de ratingbureaus in het huidige klimaat op zoek zijn naar redenen om strenger te zijn'.

Nu benadrukt Teacher dat de marges 'goed zijn' en 'dit jaar beter dan vorig jaar'. De omzet moet dit jaar stijgen tot 1,2 miljard of zelfs 1,25 miljard euro, tegenover 1,17 miljard euro in 2011.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud