Ontex werkt aan composteerbare luiers

Baby's zijn schattig, maar produceren ook een stevige afvalberg. ©BELGA

Om de afvalberg van zijn product te verkleinen begint de luierproducent Ontex in Frankrijk een proefproject met composteerbare luiers. 'We willen deel zijn van de oplossing, niet van het probleem.'

Baby's en peuters zijn schattig, maar ze produceren ook een hoop afval. Wegwerpluiers zijn een bron van tonnen vuilnis, omdat een baby in zijn eerste levensjaar naar schatting 2.500 tot 3.000 luiers consumeert. Dat is afval dat nog grotendeels in verbrandingsovens belandt. Exclusief de kinderdagverblijven wordt in Vlaanderen jaarlijks zo'n 65.000 ton luiers opgestookt, goed voor 31,8 miljoen kilogram CO2-uitstoot.

3.000
vuile luiers
Een gemiddelde baby consumeert in zijn eerste levensjaar 2.500 à 3.000 luiers.

Het is een cijfer waar ook Ontex wakker van ligt. 'Als belangrijke speler in producten voor essentiële persoonlijke hygiëne weten we dat we alternatieven moeten vinden voor het storten en verbranden van onze gebruikte producten', zegt Annick De Poorter, executive vice president O&O, kwaliteit en duurzaamheid van Ontex. 'We onderzoeken manieren om de CO2-uitstoot tijdens de verschillende
levenscyclusfasen te verminderen.'

Ontex wil tegen 2030 een circulair businessmodel hebben. Als onderdeel van dat doel, slaat de luierreus de handen in elkaar met het Franse bedrijf Les Alchimistes, een specialist in de verwerking van natuurlijk afval.

Prototype

De twee gaan onderzoeken of ze onderdelen van herbruikbare luiers op industriële schaal kunnen composteren. Dat het niet om volledige luiers gaat, ligt aan het feit dat sommige onderdelen van klassieke luiers - denk aan klittenband, tape of elastische materialen - moeilijk te vervangen zijn door natuurlijk materiaal. Daarom ontwikkelde Ontex samen met partnerbedrijf gDiapers een nieuw systeem, dat een herbruikbaar katoenen broekje combineert met een inlegger uit materiaal dat wel composteerbaar moet zijn.

De essentie

  • Wegwerpluiers zijn een grote bron van afval.
  • Om de ecologische impact te verkleinen testen Ontex en zijn Franse partner Les Alchimistes een nieuw soort luier die deels composteerbaar moet zijn.
  • Als de test lukt en het resultaat de kwaliteitsnormen voor compost haalt, worden de productie en de verwerking naar een hoger niveau getild.

Dat prototype wordt nu geleverd aan 30 Franse gezinnen, bij wie de composteerbare onderdelen worden opgehaald en tot bij Les Alchimistes in de buurt van Parijs gebracht. Daar worden de inleggers vermalen tot kleine stukjes, waarna ze in een enorm vat belanden waarin alle omstandigheden voor compostering ideaal zijn.

Dit proefproject moet niet alleen bewijzen dat het composteren op zich lukt, maar ook dat het resultaat voldoet aan de Franse kwaliteitsnormen voor compost. 'Dat is nodig om het wettelijk kader te creëren om het op industriële schaal composteren van luiers toe te staan', zegt Ontex-woordvoerder Maarten Verbanck.

500 miljoen

'Ons doel is met Ontex en andere gelijkgestemde bedrijven een nieuwe kringloop van de circulaire economie te creëren en tegen 2030 500 miljoen luiers te composteren', zegt Maïwen Mollet, de directeur van het Fertile Diapers-programma bij Les Alchimistes. 'Dat is ambitieus, maar als wereldspelers als Ontex hun schouders er mee onder zetten, moet dat haalbaar zijn.'

Ons doel is tegen 2030 500 miljoen luiers per jaar te composteren.
Maïwenn Mollet
Les Alchimistes

Dat het Ontex menens is met zijn milieuvriendelijker missie, bleek enkele weken geleden al uit een ander proefproject om de ecologische impact van luiers te verkleinen. Toen sloot de Aalstse groep een samenwerkingsakkoord met de Gentse start-up Woosh, waarbij wordt gewerkt aan het recycleren van luiers tot grondstoffen voor bijvoorbeeld de productie van afvalcontainers of auto-onderdelen.

'We willen een onderdeel zijn van de oplossing, niet van het probleem', vat Verbanck het samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud