Ook Spectors 'goede' been mankt

De resultaten van Spector gingen er in de eerste jaarhelft opnieuw sterk op achteruit. Dat ligt voor een groot deel aan de retailactiviteiten, waar het bedrijf momenteel vanaf probeert te geraken. Maar ook de activiteiten waar Spector mee voort wil, hebben het niet onder de markt.

De multimediagroep Spector sneed onder druk van de banken eind juli haar noodlijdende retaildivisie los. De bedrijfstak, bestaande uit de zwalpende elektronicaketen Photo Hall in Belgiƫ en Hifi International in Luxemburg, was al lang een blok aan het been van de groep. Het bedrijf heeft tot eind dit jaar om een overnemer te vinden onder de bescherming van de doorstartwet.

De halfjaarcijfers tonen aan dat de beslissing niet onterecht was. Tijdens het eerste halfjaar lekte de retaildivisie opnieuw aan een schrikbarend tempo geld. Op een omzet van 56,2 miljoen eur - 18,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar - boekte Spector een recurrent operationeel verlies van 3,4 miljoen euro. Dat is bijna het dubbele van het verlies een jaar eerder. De recurrente bedrijfskasstroom kwam 2,8 miljoen euro in het rood uit.

Daarvoor zijn verschillende redenen, aldus Spector. Er werd een resem winkels gesloten, wat zijn effect niet miste op de omzet. Maar ook het kwakkelende consumentenvertrouwen en de moordende concurrentie en daaruit voortvloeiende prijsdruk wegen door.

Fototak

De retaildivisie is niet het enige deel van het bedrijf dat het moeilijk heeft. Ook de veel kleinere fotodivisie zag de resultaten achteruitgaan. De omzet viel 3,7 procent terug tot 23,9 miljoen euro. Op dat cijfer draaide Spector een operationeel verlies van 1,1 miljoen euro.

Het bedrijf is evenwel niet gealarmeerd door die evolutie. Spector wijst erop dat door de strategie om meer in te zetten op producten als fotoboeken en fotogeschenken - producten met hogere marges - de nadruk nog meer op het vierde kwartaal komt te liggen. De groep denkt dan ook nog steeds dat de fotodivisie op het einde van het jaar een stabiel resultaat zal kunnen neerzetten, zowel qua omzet als que rendabiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud