Advertentie

Oost-Europa bezorgt Ontex goede resultaten

Charles Bouaziz, de CEO van Ontex ©Tim Dirven

Dankzij een forse stijging van de verkoop in Oost-Europa heeft Ontex in het eerste kwartaal betere resultaten geboekt dan het bedrijf zelf had verwacht. Omzet en ruime winst groeiden allebei met ongeveer 6 procent.

De fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten realiseerde in de eerste drie maanden van het jaar een omzet van 425,1 miljoen euro. Dat is 6,2 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2014 en ook hoger dan analist Alan Vandenberghe van KBC Securities had verwacht. De vergelijkbare omzetgroei was een tikkeltje kleiner: 5,1 procent.

De aangepaste ebitda (bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen) steeg met 5,7 procent tot 52 miljoen euro. Dat levert een aangepaste ebitda-marge op van 12,23 procent, wat een minieme daling (met 6 basispunten) is tegenover het eerste kwartaal van 2014. Ook  deze cijfers zijn iets beter dan Vandenberghe had geraamd. Andere winstcijfers geeft Ontex niet in zijn kwartaalupdate.

'Wij zijn 2015 goed gestart, met top line-groei en een aangepaste ebitda-marge die onze verwachtingen overtreffen, ondanks tegenwind van de grondstoffen en de wisselkoersen', zegt CEO Charles Bouaziz in een persbericht. De zwakke euro had een positieve impact op de omzet, maar een negatief effect op de winst. De grondstofprijzen, in het bijzonder van pulp, bleven hoog en lagen boven het niveau van een jaar eerder. Dat werd nog versterkt door de aantrekkende Amerikaanse dollar.

Geografische bekeken heeft Ontex de omzetgroei helemaal te danken aan Oost-Europa en de groeimarkten in de rest van de wereld. De West-Europese omzet bleef nagenoeg ter plaatse trappelen (+1,1%). In Oost-Europa daarentegen groeide de gerapporteerde omzet met 27,7 procent en in de rest van de wereld met 11,4 procent.

Alle divisies van de groep boekten een hogere omzet, maar de sterkste prestaties leverden Growth Markets (+11,8%) en MENA (Midden-Oosten en Noord-Afrika, +14,5%). De omzetgroei van Mature Markten Retail en Healthcare was minder sterk (respectievelijk 5,3 en 2,7 procent), maar dit zijn wel nog steeds met een straatlengte voorsprong de grootste twee divisies, samen goed voor meer dan driekwart van de omzet.

Ontex heeft het voorbije jaar zijn schulden aardig teruggeschroefd. De netto schuldenlast aan het eind van het eerste kwartaal bedroeg 536,8 miljoen euro. Dat is liefst 37,7 procent minder dan een jaar eerder.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud