Persil en Pritt blijven consument bekoren

De fabriek in Dusseldorf waar ondermeer de detergent 'Spee' wordt gemaakt - foto: Ralph Orlowski

Henkel, de producent van onder meer Persil en Pritt, pakt uit met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De Duitse producent van consumentengoederen verhoogt zijn winstverwachting.

De omzet steeg het tweede kwartaal met 6,4 procent tot 4,21 miljard euro. De operationele winst (ebit) ging zelfs 18,6 procent hoger tot 609 miljoen euro, duidelijk boven de gemiddelde verwachting van de markt. De winst per aandeel steeg nog sterker, met 22,8 procent tot 0,97 euro. Voor het volledige boekjaar rekent Henkel op een stijging van de winst per aandeel met 15 procent. Tot nu toe was dat +10 procent.

Henkel is actief op drie terreinen: laundry & home care (o.a. Persil, Dixan); cosmetics & toiletries (Schwarzkopf, Syoss) en adhesive technologies (Loctite, Pritt). Alle drie droegen ze bij tot de omzet- en winstgroei, meldt CEO Kasper Rorstedt in een persmededeling. De omzet van wasmiddelen steeg met 6,6 procent, cosmetica groeide met 4,5 procent en lijmen met 6,9 procent. Met +19,5 procent kenden de wasmiddelen de sterkste winsttoename.

Latijns-Amerika en West-Europa, met één derde van de omzet nog steeds de belangrijkste markt voor Henkel, stagneerden. De daling in het zuiden van Europa werd gecompenseerd door een behoorlijke groei van 5,8 procent in Oost-Europa. In Afrika/Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika noteerde de groep groeicijfers van meer dan 10 procent. Azië en Europa tekenen voor de hoogste ebitmarges.

Cytec België

In ons land stelde Henkel eind vorig jaar ruim 350 mensen te werk, van wie circa 280 via Henkel Belgium in Brussel en 75 bij Henkel Electronic Materials in Westerlo (polymeren). Begin dit jaar werd het coördinatiecentrum opgedoekt en in vereffening gesteld. De twee bedrijven samen halen een omzet van meer dan 310 miljoen euro. Per land geeft Henkel geen aparte cijfers, die krijgt de belegger pas te pakken bij de neerlegging van de rekeningen bij de Nationale Bank.

Het aantal Belgische werknemers stijgt binnenkort met een 50-tal. Henkel kondigde aan dat het de overname heeft afgerond van de 'pressure sensitive adhesives' (PSA) van Cytec. Dat produceert gespecialiseerde kleefmiddelen  die gebruikt worden in de verpakkings-, electronica- en automotive-industrie. Deze divisie van Cytec boekte vorig jaar 94 miljoen dollar omzet en stelt 80 personen te werk, van wie 50 in de fabriek van Cytec Surface Specialities in Drogenbos bij Brussel.

Cytec België stelt in totaal circa 440 mensen te werk, de afdeling PSA vormt dus maar een klein onderdeel daarvan. Tot 2009 werkten in Drogenbos nog 550 mensen. Toen volgde een ingrijpend herstructureringsplan waarbij 165 banen geschrapt werden. De sociale onrust ging zelfs gepaard met een tijdelijke gijzeling van enkele directieleden. In 2006 werd de activiteit Specialty Chemicals van UCB geïntegreerd bij Cytec België.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud