Scheepsmagnaat Cigrang breidt moderijk uit met jeansmerk

Dan Auerbach van de rockband The Black Keys is een van de klanten van het Antwerpse jeanslabel Eat Dust. ©getty

De Antwerpse reder Christian Cigrang, bekend van de groep Cobelfret/CLdN, rijgt een nieuwe parel aan het snoer van zijn mini-imperium in de modesector. Het gaat om het Belgische jeanslabel Eat Dust.

Het blijft een wat vreemde combinatie, de harde zakenwereld en het verfijnde van de kunst- en modescene. Christian Cigrang (52) heeft beide in zich. Samen met zijn broers leidt hij de Belgisch-Luxemburgse scheepvaartgroep CLdN, vooral bekend van het onderdeel Cobelfret. De groep is goed voor een omzet van meer dan 1 miljard euro. Daarnaast zijn de Cigrangs ook een van de grootste aandeelhouders van de Bank Degroof Petercam. Maar ze liepen de voorbije jaren het meest in de kijker met hun uitstappen naar de modewereld.

Vooral voor Christian Cigrang, die bekendstaat als een grote cultuurminnaar, lijkt het een wat uit de hand gelopen hobby te zijn, waar al miljoenen euro’s naartoe vloeiden. De belangstelling van de erg vermogende man voor de modewereld dateert niet van gisteren. Al zo’n 20 jaar geleden hielp hij als mecenas Raf Simons om door te groeien tot de gevierde modeontwerper die hij nu is. Hij was ruim een decennium geleden ook een van de drijvende krachten achter de renovatie van de Modenatie in Antwerpen, die nu onder meer onderdak biedt aan het Modemuseum.

Het gebouw herbergt ook de befaamde Modeacademie van de Scheldestad en die lijkt zowat de rode draad doorheen de investeringen van Cigrang in de sector. Want onder impuls van de toenmalige directrice van de academie, Linda Loppa, raakte Simons gelanceerd. Ook Christian Wijnants studeerde er. Eerder dit jaar raakte bekend dat Christian Cigrang nog eens 1 miljoen euro investeert in de vennootschap BEN van Wijnants.

A.F. Vandevorst

Het modekoppel Filip Arickx en An Vandevorst, van het label A.F. Vandevorst, is eveneens een product van de befaamde Antwerpse modeschool. En ook hun vennootschap Blixa kan op steun rekenen van de scheepsmagnaat. Hetzelfde geldt voor de van oorsprong Chinese kledingontwerper Yang Li, die studeerde in Antwerpen, en het Duits-Zwitserse trio Matthias Weber, Niklaus Hodel en Florian Feder. Zij leerden elkaar kennen aan de academie en brengen nu collecties designerschoenen op de markt onder de naam WeberHodelFeder. Wederom met een duw in de rug van Christian Cigrang.

Niet alles wat Christian Cigrang in de mode wereld aanraakt, wordt een succes. Zo draait BEN van Christian Wijnants nog met verlies.

De ondernemer investeerde ook in de Brusselse juwelenontwerpster Kimy Gringoire die werkt onder de merknaam Kim Mee Hye. En passant kreeg hij ook het Amerikaanse label Band of Outsiders in handen en de eveneens Amerikaanse luxeretailwebsite Crest & Co.

Kapitaalverhoging

Daar komt nu nog een investering bij: nummer acht (zelfs negen als Raf Simons wordt meegeteld). Een document van een van de vehikels die Cigrang gebruikt voor zijn modeprojecten leert dat hij aandeelhouder werd van het Antwerpse high-end jeansmerk Eat Dust. In juni voerde het bedrijf achter Eat Dust bovendien een kapitaalverhoging door van 400.000 euro waarop Cigrang helemaal intekende.

Christian Cigrang (midden) op een zeven jaar oude foto. Er zijn geen recente beelden van de man. ©BELGA

Het is niet duidelijk welk belang hij heeft in het bedrijf. ‘We hebben een gentleman’s agreement met de mensen achter Eat Dust om geen verklaringen af te leggen aan de pers’, zegt Antony Verbaeys, die het Cigrang-modevehikel CLCC leidt. Bij het label zelf was gisteren niemand bereikbaar.

Rockers

Eat Dust werd opgericht door de Vlaming Keith Hioco, die nog werkte voor Raf Simons en ook studeerde aan de Antwerpse Modeacademie, en de Nederlander Rob Harmsen. Ze waren actief voor een reeks bekende jeansmerken alvorens zeven jaar geleden zelf aan de slag te gaan. Eat Dust heeft intussen wereldwijd een schare trouwe aanhangers, onder wie bekende rockers zoals Dan Auerbach van The Black Keys, Brad Whitford van Aerosmith en Joey C van Queens of the Stone Age.

Het jeansmerk is ook geliefd bij bikers. Zelf zitten Hioco en Harmsen eveneens graag op de motor. Ze zien er ook uit als bikers, met hun baarden en tattoos.   

Maar niet alles wat Cigrang in de modewereld aanraakt, wordt een succes. Zo zag Blixa (A.F. Vandevorst) volgens de recentste beschikbare jaarrekening (tot eind maart 2016) het verlies fors oplopen tot 750.000 euro. Ook BEN van Wijnants draait nog met verlies. Band of Outsiders heeft na het vertrek van oprichter Scott Sternberg moeite om een nieuw elan te vinden. En de website van Crest & Co is uit de lucht. ‘Maar het project bestaat nog. We zijn andere opportuniteiten aan het bekijken’, zegt Verbaeys.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud