Servies Pascale Naessens op tafel bij Buysse & co

©Photo News

Buysse & Partners, de investeringsmaatschappij rond de familie Buysse, koopt het designplatform Serax. Dat is bekend als verkoper van ontwerpen van BV’s als Pascale Naessens en Sergio Herman.

3D mandateerde voor de zomer consultant PwC om een koper te vinden voor Serax. De investeringsmaatschappij van de ondernemersfamilies Donck en Desimpel stapte in 2010 in het bedrijf. Het bezat een meerderheidsbelang in Serax.

23 miljoen
Serax realiseerde vorig jaar een omzet van meer dan 23 miljoen euro.

In de laatste rechte lijn waren naar verluidt een viertal kandidaten nog in de running, waaronder de investeringsmaatschappij Gimv . Maar Buysse & Partners haalde de buit binnen. Het prijskaartje is niet bekend, maar het zou om een fors bedrag gaan. Sommige bronnen schuiven een bedrag van meer dan 50 miljoen euro - tien keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van Serax - naar voren.

Buysse & Partners moet de groei van Serax ondersteunen. Die moet komen van een verdere internationalisering en van een assortimentsuitbreiding. Buysse & Partners vervangt 3D als meerderheidsaandeelhouder. Oprichter Axel Van den Bossche blijft aandeelhouder en CEO.

Internationale designers

Serax is een platform voor Belgische en internationale designers als Pascale Naessens, Anita Le Grelle, Sergio Herman, Marie Michielssen, Antonino Sciortino en Piet Boon. Die kunnen bij het bedrijf terecht voor de verkoop, de marketing, de productie, de logistiek en de financiële ondersteuning van hun ontwerpen. Het gaat om potten en vazen, maar ook om bestek, servies, glaswerk, tafeldecoratie en klein meubilair. De collectie van Serax telt meer dan 4.000 interieurobjecten.

De samenwerking met die ‘grote namen’ gaf Serax de wind in de zeilen. Over de voorbije drie jaar groeide de omzet jaarlijks gemiddeld met een kwart. De groep realiseerde in 2016 een omzet van meer dan 23 miljoen euro - een kwart meer dan het jaar ervoor - en een ebitda van 5 miljoen.

De helft van de inkomsten komt uit de verkoop van ‘tableware’ (bestek, servies, enzovoort) gericht op hotels en restaurants. Er staan serviezen van Serax in tal van zakenhotels, maar ook op tafels in Radisson-hotels, in de W-designhotels in Barcelona en New Delhi en in het Park Hyatt in Tokio. ‘We zouden als Piet Huysentruyt kunnen kiezen voor bulkafzet in een zaak als Blokker. Maar dat willen we niet. We willen het servies op de juiste plaats krijgen’, legde general manager Frank Lambert enkele jaren geleden uit.

Een vijfde van de inkomsten komt uit potten en vazen, het oorspronkelijke metier van Serax. Nog eens 20 procent komt uit de verkoop van designverlichting en -meubelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud