Advertentie

Sofina stopt 150 miljoen in luiergroep Drylock

Bart Van Malderen van Drylock zocht en vond een nieuwe partner voor de uitbreidingsplannen van zijn luierbedrijf. ©ID Photo Agency / Dieter Telemans

De beursgenoteerde holding verwerft een belang van ongeveer een kwart in Drylock Technologies, de luierfabrikant van Bart Van Malderen. Het legt daarvoor 150 miljoen euro op tafel.

Sofina , het investeringsvehikel van de familie Boël, komt de jongste jaren geregeld in het nieuws met buitenlandse investeringen. Tot in India toe. Dinsdag was het echter de beurt aan een Belgisch bedrijf om Sofina als nieuwe aandeelhouder over de vloer te krijgen. 

Drylock Technologies, de luier- fabrikant van Bart Van Malderen, heeft zijn kapitaal opengesteld voor Sofina. Dat meldde Drylock in een persbericht. Door in te tekenen op een kapitaalverhoging verwerft Sofina ongeveer 25 procent van de groep. Van Malderen, ook bekend van het voormalige familiebedrijf Ontex  dat nu een rivaal is, blijft volgens het persbericht meerderheidsaandeelhouder van Drylock, voorzitter én CEO.

600
miljoen
Met de kapitaalverhoging krijgt heel Drylock een prijskaartje van 600 miljoen euro opgekleefd.

Van Malderen verduidelijkt dat met de kapitaalverhoging 150  miljoen euro gemoeid is en dat enkel Sofina erop intekende. Dat kleeft op heel Drylock een prijskaartje van 600 miljoen euro. De 150 miljoen ligt voor Sofina aan de hoge kant. Dat wijst erop dat de holding Drylock beschouwt als een nieuwe langetermijninvestering als minderheidsaandeelhouder.  Bij de fondsen en de snelgroeiende bedrijven, de andere domeinen waarin Sofina actief is, gaat het om lagere bedragen.

Harold Boël

Bij Sofina was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar.  De eerder discrete holding stuurde geen persbericht uit. In de mededeling van Drylock zegt CEO Harold Boël onder de indruk te zijn van de snelheid waarmee Drylock zich ontwikkelt en van het succes van het bedrijf. Hij haalt nog andere troeven aan zoals de ondernemersgeest, het moderne productieapparaat, de duurzame producten en ‘de gezonde en veel- belovende klantenmix’.

Het is de eerste keer dat Van Malderen het kapitaal van Drylock Technologies openstelt.  ‘We zijn tot nu toe op eigen kracht gegroeid. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je een goede, stabiele partner moet aantrekken.  Sofina is daar geknipt voor’, zegt de ondernemer.  Het contact tussen de twee is langzaam gegroeid. ‘Sofina zocht bedrijven en ik keek uit naar een partner.’

Op een gegeven moment kom je op een punt dat je een goede, stabiele partner moet aantrekken. Sofina is daar geknipt voor.
Bart Van Malderen
CEO Drylock


De inbreng van Sofina moet de ambitieuze groeiplannen van Drylock helpen verwezenlijken. De groep, met hoofdzetel in Zele, is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een concern met meer dan 2.500 werknemers en vestigingen in Rusland, Italië, Tsjechië, Spanje, de VS en Brazilië. Een deel van de groei is toe te schrijven aan overnames. ‘Maar de expansie gebeurt toch vooral, voor  70  procent, op eigen kracht’, zegt Van Malderen.

Uitbreiden

Het geld van de kapitaalverhoging dient om de negen bestaande fabrieken uit te breiden met nieuwe machines en gebouwen. ‘Het platform is er. Het komt er nu vooral op aan het verder uit te bouwen. Al sluit ik overnames niet uit.’ Drylock was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 400 miljoen euro. ‘Zoals we nu draaien gaan we dit jaar over 500 miljoen euro.’

De groep maakt zowel babyluiers (onder eigen merken, maar ook onder de huismerken van retailers: private label), incontinentieproducten als producten voor vrouwelijke hygiëne. In juni raakte bekend dat Van Malderen in stilte ook aandeelhouder werd van het Duitse Lillydoo. Van Malderen is via het vehikel VM Invest ook een van de referentieaandeelhouders van de beursgenoteerde ontwikkelaar van logistieke panden VGP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud