Solden 8 tot 9 procent beter

(Foto: Photo News).

De verkoop in het eerste weekend van de solden is 8 procent beter uitgevallen dan vorig jaar, leert een bevraging bij een representatief staal van winkeliers. Dat melden de zelfstandigenorganisaties Unizo en Mode Unie. Het NSZ zit met een stijging van 9 procent voor de modehandel op dezelfde lijn.

Volgens Unizo en Mode Unie noteerden de zelfstandige modewinkels zaterdag een meerverkoop van gemiddeld 12 procent tegenover de eerste koopjesdag van vorig jaar. De bevraagde winkeliers spraken dan ook van een zeer sterke eerste soldendag. Voor het hele weekend - ook zondag waren vele modezaken open - wordt de meerverkoop ten opzichte van de eerste twee soldendagen vorig jaar (toen een vrijdag en een zaterdag) op 8 procent geschat.

Succesfactoren zijn het goede weer, het feit dat de solden dit jaar op een zaterdag startten (vorig jaar vrijdag) en dat de gezinnen voor de vakantie  nog heel wat zomerspullen aanschaffen. Zaterdagmorgen was er geen overrompeling, maar de klanten die er waren, kochten wel en besteedden goed. Tegen de middag werd het zaterdag vooral in de grootsteden drukker.

Voorjaar

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) spreekt ook van een geslaagd eerste soldenweekend. Ten opzichte van de eerste koopjesdagen vorig jaar steeg de omzet van kleding- en schoenwinkels met 9 procent, aldus een rondvraag van het NSZ. 'Een opsteker na het teleurstellende voorjaar en de daling van de verkoop met 3,5 procent. 'De soldenperiode blijft dus succes hebben', stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. 'Dat is goed nieuws voor de handelaars.'

De stijging heeft volgens het NSZ vooral te maken met het feit dat de eerste twee soldendagen volledig in het weekend vielen. Dat is geleden van 2007, toen een analoog succes werd geboekt.

Het NSZ relativeert de stijging echter door te wijzen op het feit dat door er door de teleurstellende verkoop in het voorjaar nu nog meer in de rekken ligt dan vorig jaar bij de start van de zomerkoopjes. Drieënveertig procent van de ondervraagde handelaars heeft nog evenveel artikelen in de rekken liggen als in juni 2011 en 41 procent van de modehandelaars heeft zelfs nog meer producten in voorraad.


 

UNIZO - Eerste soldenweekend 8% beter dan eerste twee soldendagen vorig jaar

 Uit een bevraging bij een representatief staal van winkeliers maken UNIZO en MODE UNIE op dat de solden goed zijn begonnen dit weekend. Zaterdag noteerden de zelfstandige modewinkels een meerverkoop van gemiddeld 12 procent t.a.v. de eerste koopjesdag van vorig jaar. De bevraagde winkeliers spraken van een zeer sterke eerste soldendag. Voor het hele weekend - ook zondag waren vele modezaken open - wordt de meerverkoop ten opzichte van de eerste twee soldendagen vorig jaar (toen een vrijdag en een zaterdag) op 8% geschat. Succesfactoren zijn het goede weer, het feit dat we dit jaar op een zaterdag startten (vorig jaar vrijdag) en dat de gezinnen voor de vakantie samen nog heel wat zomerspullen aanschaffen. Zaterdagmorgen was er geen overrompeling, maar de klanten die er waren, kochten wel en besteedden goed. Tegen de middag werd het zaterdag vooral in de grootsteden drukker, besluiten UNIZO en MODE UNIE. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud