Solden uitstekend van start

De verschillende handelsfederaties zijn tevreden met de start van de zomerkoopjes. De omzet lag een stuk hoger dan vorig jaar.

De handelaars die bij Comeos aangesloten zijn, zijn in hun nopjes met de start van soldenverkoop. Ze noteren een stijging van 10 tot 15 procent vergeleken met de zomerkoopjes van 2011, met uitschieters tot plus 20 procent. De vereniging merkt daarbij wel op dat de start van de koopjes vorig jaar op een vrijdag vielIn de winkels is de voorraad zomerse kleren nog groot. Door het slechte voorjaarsweer slabakte de verkoop, zodat handelaars zich genoodzaakt zien de collecties nu met grote kortingen van de hand te doen, zegt Comeos in een mededeling. In de grote kledingzaken worden kortingen van 50 tot 70 procent gegeven. Veel handelaars houden ook op zondag de deuren open om de koopjesjagers te ontvangen.

Atos Worldline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer in België, verwacht zaterdag 4,8 miljoen elektronische betalingen. Dat zou de op één na beste dag ooit zijn, geeft Comeos nog mee. Zaterdagmorgen lag het aantal transacties per minuut op 10.000, een record. Vorig jaar was de absolute piek 9.600 verrichtingen per minuut.

Uit een rondvraag door de federatie bij de winkelketens blijkt dat de klanten overal opdagen, zowel in winkelcentra als in de winkelstraten, en dat winkels die niet in de buurt van grote winkel- of schoenenzaken liggen, het iets minder goed doen. Vooral de kleren voor kinderen doen het overal in het land goed. In de schoenen gaan vooral de sandalen, slippers en open pumps vlotjes over de toonbank.

Ook het  Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is tevreden. De omzet van de zelfstandige modewinkeliers ligt 8 procent hoger dan tijdens de eerste zomerkoopjesdag van 2011, toen op een vrijdag, en goed voor een omzetstijging van 1 procent.

De modehandelaars verwachten een omzetstijging van 2,5 procent ten opzichte van de zomersolden van vorig jaar. Die sloten toen af met een minieme omzetstijging van 0,5 procent, aldus het NSZ in een mededeling. De modewinkels kenden zaterdag kortingen van gemiddeld 30 procent toe, voegt de organisatie eraan toe.

Ondernemersorganisatie Unizo sprak zaterdag rond de middag van een meerverkoop van 10 procent, maar stelde dat cijfer aan het eind van de middag tot 15 procent bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud