Speculatie over fusie tussen Carrefour en Fnac

Carrefour maakt op 23 januari een relanceplan bekend. Analisten gaan uit van een overname of fusie. ©BELGA

Op 23 januari maakt Carrefour een relance-plan bekend. Analisten stellen dat de nieuwe CEO van Carrefour, Alexandre Bompard, een deal zal aankondigen.

En dan is een fusie met de elektronicaketen FnacDarty de meest waarschijnlijke optie, schrijft de Franse krant Les Echos.

De redenering van de analisten is als volgt: kostenbesparingen, winkelsluitingen en betere afspraken met leveranciers zullen niet volstaan om de Franse supermarktketen nieuw leven in te blazen. Het enige dat Carrefour kan redden is een overname of een fusie. Omdat Alexandre Bompard pas overgestapt is van FnacDarty, komt deze winkelketen als eerste in het vizier.

Carrefour en FnacDarty ondertekenden eerder deze maand trouwens al een samenwerkingsakkoord, voor gezamenlijke aankopen van elektronica, wat de vermoedens op een toenadering alleen maar versterkt.

Amazon

Maar ook een overname door Amazon wordt niet uitgesloten. In september doken geruchten op dat de Amerikaanse reus zijn zinnen op Carrefour had gezet. Eerder dit jaar kocht Amazon al de Amerikaanse winkelketen Whole Foods voor 13,7 miljard dollar. Opmerkelijk: de beurswaarde van Carrefour schommelt nu rond 13,5 miljard euro.

Wat het ook wordt op 23 januari, het is duidelijk dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Des te meer omdat de Carrefour-CEO zijn plannen al meermaals heeft uitgesteld.

1.700 jobs
Carrefour
In 2010 sloot Carrefour hier verschillende supermarkten en hypermarkten. 1.700 werknemers verloren toen hun job.

Ook voor België zal de herstructurering gevolgen hebben. De Franse groep liet enkele maanden geleden al blijken niet tevreden te zijn met haar prestaties in België en verving de hele directie in ons land. Het is bovendien niet de eerste keer dat Carrefour moet saneren. In 2010 sloot de groep hier verschillende supermarkten en hypermarkten. 1.700 werknemers verloren toen hun job.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud