Stilte over kapitaalronde Greenyard

©Greenyard

Het groente- en fruitconcern Greenyard geeft meer details over de tegenvallende prestaties. Meer nieuws over de aankomende kapitaalverhoging en verkoop van bedrijfsonderdelen is er nog niet.

Nieuws over de aangekondigde transformatie is er nog niet. Het bedrijf kondigde een maand geleden aan dat het onderdelen wil verkopen en werkt aan een kapitaalverhoging. Volgens waarnemers kan die 80 tot 140 miljoen euro opbrengen, of nog meer. Greenyard moet het roer omgooien omdat de schuldenberg opgelopen is tot 5 tot 6 keer de brutobedrijfswinst (rebitda).

Greenyard herhaalt vanmorgen wat we al wisten: de recurrente brutowinst (REBITDA) voor het hele boekjaar zal na het huidige kwartaal uitkomen op 60 à 65 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 140,2 miljoen euro. In de eerste negen maanden daalde de omzet, vooral omdat de margedruk in de retailsector weegt op de afdeling fresh.

Vanochtend kregen we te zien wat de omzetbijdrage van elke afdeling was. Dat ziet er zo uit:

Al een jaar zit Greenyard in een negatieve spiraal. Zeker in Duitsland en België moet de fruit- en groenteverkoper zijn prijzen verlagen om in de gratie van de supermarkten te blijven. Dan nog kopen de supermarkten meer bij concurrenten van Greenyard, want de volumes van het groentebedrijf bleven in het derde kwartaal dalen.

De winstwaarschuwing van een maand geleden deed de alarmbellen afgaan, want het bedrijf kan zijn schulden onvoldoende afbetalen. Door verschillende overnames en fusies heeft Greenyard zo’n 350 miljoen euro schulden, ramen analisten.

Ondernemer Deprez bouwde zijn bedrijf sinds de jaren 80 uit van een kleine champignonkweker naar een bedrijf dat 4 miljard euro omzet boekt in Europa en ver daarbuiten. Om overnames van veel grotere bedrijven te betalen, leende hij geld.

Doordat de winst sinds een jaar daalt, stijgt de schuldgraad. Van de banken mag de schuldenberg maximaal 4,25 keer hoger zijn dan de brutobedrijfswinst. Maar Greenyard zit aan factor 5 tot 6. Door eerdere problemen versoepelden de banken het maximum eind 2018 van factor 3,5 naar 4,25.

In een poging het tij te keren, verscheen saneerder Marc Zwaaneveld in de directie van Greenyard. Hij werkt aan een transformatieplan. Het bedrijf bekijkt of het onderdelen kan verkopen, zoals gebouwen. Er staat ook een kapitaalverhoging van 80 tot 140 miljoen euro, of misschien wel meer.

Daardoor dreigt Hein Deprez de controle over zijn bedrijf te verliezen. Met zus Veerle Deprez heeft hij 49,3 procent in handen.

Ook operationeel werd hij minder machtig. Toen Zwaaneveld eind januari in de directie kwam, werd hij nog ‘chief transformation officer’. Twee weken later werd hij co-CEO. Zo staat hij op gelijk hoogte met Deprez, die ook co-CEO is.

Sinds januari 2018 daalde de beurskoers van Greenyard met 60 procent. Het bedrijf is nu zo’n 150 miljoen euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud