Test Aankoop: 'Winkelkar blijft even duur, ondanks promoties'

De supermarkten mogen sinds 1 mei weer promoacties organiseren. ©BELGA

De supermarkten mogen hun klanten sinds 1 mei opnieuw kortingen aanbieden, na een tijdelijke stop om hamsteren tegen te gaan. Volgens consumentenorganisatie Test Aankoop heeft dat nog geen zichtbaar effect op de prijzen.

De supermarkten zijn niet meer gebonden aan specifieke coronarichtlijnen voor kortingen en promoacties. Om hamsteraars te ontmoedigen legde Minister van Consumenten Nathalie Muylle (CD&V) de supermarkten op 18 maart een verbod op. Vanaf 1 april werden kortingen die voor de coronacrisis al van kracht waren, zoals paasacties, weer toegestaan. Sinds 1 mei zijn de supermarkten vrij nieuwe acties te lanceren. 

267
producten
Aan de hand van 267 supermarktproducten doet Test Aankoop vaststellingen over de prijzenevolutie.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis volgt Test Aankoop dagelijks de prijzen van 267 producten op, zowel van A-merken als van huismerken en witte producten. Aan de hand van die korf besluit de consumentenorganisatie dat het effect van de kortingen beperkt blijft.

'Nadat het verbod op promoties op 1 april werd opgeheven, behielden de meeste supermarkten hun prijsniveau. Colruyt was toen ruim 15 procent duurder dan begin maart. Bij Collect&Go en Colruyt zien we de laatste dagen een prijsdaling van zo’n 5 procent, maar de prijzen van de producten in de korf zijn nog altijd 5 à 7 hoger hoger dan op 1 maart', zegt Test Aankoop.

Merkproducten

De mogelijkheid tot nieuwe kortingen vanaf begin mei heeft voor de merkproducten de grootste impact gehad. Daar ziet Test Aankoop een daling van ongeveer 5 procent bij Colruyt en Collect&Go en 2 procent bij Carrefour.

'Het is te vroeg om zulke conclusies te trekken', is te horen bij statistiekbureau Statbel, de overheidsdienst die over heel het land prijzen verzamelt. 'Het ministrieel besluit over de nieuwe kortingen is pas van kracht gegaan op 4 mei. Daarnaast beginnen maar weinig winkels met promo-acties op een maandag, Colruyt startte bijvoorbeeld op 6 mei. Dat is te recent om tendensen vast te stellen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud