Tijdelijke werkloosheid voor fruitexporteurs

©BELGA

Exporteurs van fruit en groenten hebben voor hun werknemers een aanvraag van tijdelijke werkloosheid ingediend. De RVA heeft die nu ook toegekend, tenminste voor augustus en september.

Werkgevers in de fruit- en groentesector kunnen in de maanden augustus en september gebruik maken van de regeling voor tijdelijke werkloosheid door werkgebrek of door overmacht. Dat heeft Chris Sebreghts, directeur-generaal van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) woensdag aan Belga verklaard.

'Wij hebben onze interpretatie van de wetgeving in die zin toegelicht aan de gewestelijke arbeidsbureaus, die de uiteindelijke beslissing nemen over de toepassing van de wet', aldus Sebreghts.  Bij een aanzienlijke daling van het werkvolume bestaat de mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid door werkgebrek. De wet op de arbeidsovereenkomst kan ook geschorst worden door overmacht. 

Doorv het Russische invoerverbod is op een erg plotse manier het werkvolume drastisch gedaald en kan er gesproken worden van een situatie van overmacht. De RVA heeft aan de gewestelijke bureaus laten weten dat de toepassing van tijdelijke werkloosheid mogelijk is voor de maanden augustus en september.

De normale procedure waarbij de aanvraag één week op voorhand moet gebeuren, hoeft uitzonderlijk niet te worden toegepast. Chris Sebrechts verwijst naar andere crisissituaties in het verleden die ook tot de toepassing van deze artikels hebben geleid, zoals de SARS-epidemie (voor reissector) of de dioxinecrisis (voor de veeteelt).

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud