Uitvinder Swatch en Smart overleden

Eind jaren 80 was het daar plots. Een licht, hip uurwerkje voor een fatsoenlijke prijs. Voor de tieners van toen was het een statement een Swatch om de pols te hebben. De Swatch is er nog altijd, maar de uitvinder is maandag overleden. Nicolas Hayek (82) kreeg een hartaanval terwijl hij aan het werken was in zijn kantoor.

De Libanees studeerde wiskunde en fysica in Lyon. In 1963 richtte hij een consultancybureau op, maar na twintig jaar hield hij het voor bekeken en kocht hij een Zwitserse horlogemaker.

De Zwitserse horloge-industrie is niet te beroerd om toe te geven dat Hayek een revolutie heeft veroorzaakt. 400 miljoen van de Swatch-uurwerkjes gingen al over de toonbank.

Eind jaren 90 deed Hayek weer een zet. Hij ontwikkelde met Daimler de Smart, een kleine stadswagen voor twee. Die alliantie werd snel ontbonden.

Maar de Swatch-groep groeide voort met prestigieuze horlogemerken als Omega, Breguet, Tissot en Balmain. De dagelijkse leiding van de horlogegroep liet Hayek in 2003 over aan zijn zoon Nick, maar hij bleef over zijn schouder meekijken.

Begin dit jaar dreigde Hayek ermee geen onderdelen meer te leveren aan zijn concurrenten, omdat Swatch steevast alle investeringen moest dragen. De Zwitserse horlogemarkt stond toen op zijn kop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud