Unilever is officieel Brits bedrijf

Het Unilever-gebouw in Londen, nu het enige hoofdkwartier van de multinational. ©REUTERS

Unilever is zondag juridisch een volledig Brits bedrijf geworden. Opmerkelijk, want enkele jaren geleden was het plan nog om Nederlands te worden.

De was- en levensmiddelengigant, bekend van merken als Sunlight, Cif en Ben & Jerry’s, ging al sinds 1929 door het leven als een Brits-Nederlands bedrijf, met hoofdkantoren in Londen en Rotterdam. Die bi-nationale identiteit ontstond toen door de fusie van de Nederlandse Margarine Unie en het Britse zeepconcern Lever Brothers.

Na 91 jaar  hebben de Nederlandse en Britse aandeelhouders nu ingestemd met het plan om de twee bedrijven samen te voegen tot een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Londen.

Over die samenvoeging is jarenlang veel gedoe geweest. Unilever liet in 2018 weten de structuur van het bedrijf te willen vereenvoudigen, onder meer uit kostenoverwegingen. Na lobbywerk van zowel de Britse als de Nederlandse regering viel de keuze eerst op Nederland als locatie. De Nederlandse regering van Mark Rutte lokte Unilever met de belofte van de afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting.

Verzet

De verhuisplannen stuitten echter op groot verzet van een groep aandeelhouders. Die waren bang dat Unilever zijn prestigieuze notering in de FTSE-100-index op de beurs van Londen zou verliezen. Dat zou kunnen betekenen dat beleggers die hun geld koppelen aan zo'n beursindex automatisch hun aandelen in Unilever zouden verkopen, met een koersdaling als gevolg.

Bovendien groeide het verzet in het Nederlandse parlement tegen de afschaffing van de dividendbelasting, die uiteindelijk niet doorging. Dat viel ook niet goed bij de Britse aandeelhouders van Unilever. De Britse aandeelhouders betalen in eigen land geen dividendbelasting. Als ze Nederlandse aandelen zouden krijgen, zouden ze die wel moeten betalen. Nederlandse beleggers kunnen de betaalde dividendbelasting wel terugvorderen.

Unilever zette eind 2018 een streep door de verhuizing naar Rotterdam. Eind december van dat jaar trad topman Paul Polman terug. Zijn opvolger was de Schot Alan Jope.

Dit jaar werd bekend dat Unilever een volledig Brits bedrijf zou worden, tot ontevredenheid van Nederlandse politici. Oppositiepartij GroenLinks kwam met een plan voor een spoedwet om het bedrijf een verhuisboete op te leggen in de vorm van een soort eindafrekening. Dat initiatief komt echter te laat om de verhuizing tegen te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud