Vakbonden hekelen 'uitbuiting' bij lokale transporten Ikea

©BELGA

De Belgische transportvakbond BTB trekt samen met de Nederlandse collega's van FNV Bondgenoten aan de alarmbel over de manier waarop meubelketen Ikea zijn binnenlandse transporten organiseert met goedkope Centraal-Europese chauffeurs.

Volgens de bonden maakt het bedrijf zich schuldig aan arbeidsverdringing en uitbuiting van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs. 'Wettelijk valt er weinig tegen de beginnen, maar ethisch is dit allerminst', luidt het dinsdag bij BTB. De bonden hopen Ikea zelf tot actie te dwingen door het bedrijf met naam te noemen.

Het probleem is algemeen bekend: bedrijven maken voor hun vrachtwagentransport gebruik van firma's die met buitenlandse arbeidskrachten werken, tewerkgesteld volgens de arbeidsregels van hun thuisland. Dit leidt tot sociale dumping en maakt het voor Belgische transporteurs bijna onmogelijk om te concurreren. 'Deze chauffeurs verdienen amper 2,5 euro bruto per uur (...) een kwart van een Belgische of Nederlandse vrachtwagenchauffeur.'

Bestelwagen

Vakbond BTB betreurt dat dit bij Ikea gebeurt voor transport dat louter in België en Nederland plaatsvindt, meer bepaald van de distributiecentra in Genk en Oosterhout naar de winkels in België en Nederland. 'Men haalt de Slovaakse en Bulgaarse chauffeurs in hun thuisland op met een bestelwagen en stelt hen hier tewerk, met een Slovaaks of Bulgaars contract.'

De tender van Ikea werd eerder dit jaar uitgeschreven, aldus BTB. Eén van de transportbedrijven die het contract binnenhaalde, werkt volgens de vakbond met nog amper tien Belgen, naast twintig Slovaken en zeventig Bulgaren.

Marktprijzen

Wettelijk valt hier weinig tegen te beginnen, onder meer omdat onze inspectiediensten niet bevoegd zijn in het buitenland. Daarom dat BTB en FNV Bondgenoten nu de opdrachtgevers viseren. 'We gaan de bedrijven die dit veroorzaken nu bekendmaken, te beginnen bij Ikea.' Er lopen nog meer onderzoeken naar andere multinationals, maar voor details is het nog te vroeg.

De bonden hopen dat de bewuste bedrijven zelf tot inkeer komen en bij het uitschrijven van hun aanbestedingen 'correcte loon- en arbeidsvoorwaarden' zouden gaan eisen. BTB en FNV Bondgenoten hebben Ikea er zelf op aangesproken, maar het bedrijf liet weten zijn werk uit te besteden volgens 'de geldende marktprijzen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud