Advertentie

Verbod op Vlaamse foie gras en pelsdierkweek in 2023

Gaia heeft al uitgepakt met alternatieven voor foie gras. ©AFP

De Vlaamse regering verbiedt pelsdierkweek en alle vormen van dwangvoeding voor de productie van foie gras tegen 2023.

Ten laatste in 2023 moeten Vlaamse kwekerijen, waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden, de deuren sluiten. Ook dwangvoeding, vooral gekend van de productie van foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. Dat schrijft De Zondag.

We moeten zuinig zijn met het woord historisch, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen.
Ben Weyts
Vlaams minister Dierenwelzijn

De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 pelsdierkwekerijen en één foie-grasproducent gesloten zijn.

Winstgevend

De kwekers moeten zich in tussentijd wel al aan een reeks voorwaarden houden. Zo mogen ze de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden. Ze mogen ook enkel nog verder kweken met de soort die ze vandaag houden.

'We moeten zuinig zijn met het woord historisch, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen', zegt Weyts. 'We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol.'

Compensatie

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is erg gelukkig met de beslissing van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven, maar hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie.

In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief die samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen kweken. 'We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een negental producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen', zegt de GAIA-voorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud