Vlaamse chipreus stoomt labo van één miljard klaar

©BELGA

Naast de toren van Imec, het Leuvense bedrijf dat onderzoek doet naar micro- en nanotechnologie, wordt druk gebouwd aan een nieuw hypermodern laboratorium. In het bouwwerk, dat één miljard euro kost, wil Imec extreem kleine chips maken. Die kunnen door multinationals en Belgische bedrijven worden gebruikt om producten te maken die onze gezondheid doorlopend monitoren, mobiliteitsproblemen oplossen of de gevolgen van de vergrijzing draaglijker maken.

De werken op de bouwwerf in Heverlee bij Leuven zijn al ruim een jaar bezig. Eind dit jaar moeten ze klaar zijn. Begin 2016 zal het nieuwe laboratorium in gebruik worden genomen.

Imec bouwt dit laboratorium omdat het zijn aanhoudende groei wil kunnen blijven opvangen. 'We hebben al twee gelijkaardige labororatoria, maar die zijn te klein geworden', zegt CEO Luc Van Den Hove. 'Bovendien is dit laboratorium uitgerust met de modernste snufjes. We verwachten dat de machines waarmee we werken steeds zwaarder zullen worden. Ook daar is dit gebouw op voorzien.'

Wind tegen de muur

Het gebouw heeft twee belangrijke eigenschappen. Zijn structuur garandeert dat er geen trillingen zijn. Zelfs de wind heeft geen enkel effect op het gebouw. Dat is noodzakelijk, want nanotechnologie vereist extreme precisie. Bovendien is de lucht in het laboratorium - of clean room zoals Imec hem noemt - erg zuiver.

Het gebouw kost één miljard euro. 100 miljoen daarvan wordt betaald door de Vlaamse overheid. De overige 900 miljoen komt van de groep internationale topbedrijven waar Imec mee samenwerkt. Het gaat om grote namen zoals het technologiebedrijven Samsung en Huawei en de chipmakers Qualcomm, Intel en SanDisk.

Belgische bedrijven

Toch is het nieuwe centrum ook belangrijk voor Belgische bedrijven, vindt Van Den Hove. 'Want de nanotechnologie zal voor grote veranderingen zorgen in alle sectoren: gezondheid, energie, milieu, retail en ga zo maar door. Allemaal sectoren waar ook Belgische bedrijven in actief zijn.' Van Den Hove verwijst naar smartwatches, gezondheidsapps en andere technologie die het leven gemakkelijker of aangenamer maken. Zelfs in de speelkaarten van het Turnhoutse kaartenbedrijf Carta Mundi zit chiptechnologie van Imec, merkt hij op.

'Om Belgische bedrijven te overtuigen, hebben wij een tienkoppig team van mensen die naar Belgische bedrijven trekken om hen warm te maken voor ons laboratorium. We werken samen met grote spelers, maar ook met kmo's', zegt Van Den Hove. 'Het gaat om bedrijven zoals Alcatel, Solvay, Umicore en Barco. We mikken ook nadrukkelijk op biotechbedrijven, zoals Biocartis.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud