Vlaamse luierkoning bouwt in sneltempo mini-Ontex uit

Bart Van Malderen ©Dieter Telemans

Drylock, het bedrijf van Bart Van Malderen (ex-Ontex), neemt het Italiaanse CIP Assorbenti over. Hij komt zo steeds meer in het vaarwater van zijn ex-bedrijf. Maar die bladzijde lijkt hij intussen te hebben omgeslagen.

CIP Assorbenti heeft één fabriek in de buurt van Milaan. Die was de jongste decennia in de handen van de familie Lenzo. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van maandverbanden en inlegkruisjes onder het huismerk van distributeurs (private label). ‘Het is een van de belangrijkste fabrieken voor dameshygiëne’, zegt Van Malderen. ‘Ze heeft hoogtechnologische productielijnen die tot 2.400 stukken per minuut aankunnen. Dat is top in onze branche. ‘Er werken 120 mensen voor CIP Assorbenti. Financiële details wil Van Malderen niet kwijt, ook de overnameprijs niet. Hij laat enkel weten dat hij de deal met eigen middelen financiert.

Voor de Vlaamse ondernemer is de overname op twee vlakken strategisch. ‘Ze vervolledigt ons productaanbod en geeft ons een basis in Zuid-Europa.’ De productiefaciliteiten van Drylock waren tot nu toe geconcentreerd in Rusland en Tsjechië. ‘De inkopers van warenhuizen zijn dezelfde voor de drie producten. En die producten kunnen in dezelfde vrachtwagens getransporteerd worden’, vervolgt hij.

Waarom doet u deze overname?

‘Ik volg dezelfde strategie als die die ik uitstippelde bij Ontex, waar we destijds drie segmenten aanboorden: babyluiers, incontinentieluiers en vrouwelijke hygiëne. Met Drylock was ik al in de twee eerste aanwezig. Met de overname van CIP Assorbenti voeg ik daar vrouwelijke hygiëne (maandverband en inlegkruisjes) aan toe én krijgt Drylock een platform in Zuid-Europa.’

Zitten er nog meer overnames aan te komen?

‘Er zit een tweede overname in de pijplijn. Die zou normaal voor het einde van het jaar afgerond moeten worden. Ik kan er jammer genoeg nog geen details over geven.’

Komt u niet te veel in het vaarwater van uw voormalig bedrijf Ontex?

‘Ik beschouw Ontex als een gewone concurrent. We zijn in dezelfde segmenten actief, maken allebei producten onder het huismerk van distributeurs (private label). Maar wij hebben producten die Ontex (nog) niet heeft: zowel ultradunne babyluiers, incontinentieluiers als ultradunne inlegkruisjes. Er is dus wel degelijk een verschil tussen beide bedrijven.’

Met het verbrede gamma komt ‘luierkoning’ Van Malderen steeds meer in het vaarwater van Ontex, het bedrijf dat ooit opgericht werd door zijn vader en na woelige jaren en enkele financiële eigenaars opnieuw beursgenoteerd is. Maar de gelijkenis stopt bij de branche waarin beide actief zijn, laat Van Malderen verstaan (lees hieronder).

‘Ik kan niet blijven wachten. Ontex is een gewone concurrent van Drylock, niet meer niet minder’, stelt hij. ‘Je moet in deze sector een kritische massa hebben, anders overleef je niet’, zei hij eerder al. Met andere woorden: de bladzijde Ontex lijkt na acht jaar omgeslagen.

Bart Van Malderen verliet in 2007 Ontex. Na een niet-concurrentiebeding van drie jaar wierp hij zich met de oprichting van het bedrijf Drylock Technologies in 2012 opnieuw op de luierbusiness, via een overname in Rusland. Hij ging met flinterdunne luiers zonder pulp - de basisgrondstof voor luiers, ook bekend als cellulose of houtslijp - de merkgiganten en zijn ex-familiebedrijf te lijf. Het zijn volgens Van Malderen de dunste luiers ter wereld.

Aanvankelijk concentreerde Drylock zich op het fabriceren van pulploze luiers. In een tweede fase wierp het zich ook op producten met een heel beperkte pulphoeveelheid. De groep heeft ondertussen twee fabrieken in Rusland en een grote fabriek in Tsjechië. ‘Met CIP Assorbenti erbij zijn we als Vlaamse groep - ons hoofdkwartier ligt in Zele - aanwezig in zowel Noord-, Midden- als Zuid-Europa.

Zoals de zaken er nu voorstaan zou Drylock volgend jaar moeten afklokken op een omzet van 250 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud