VS gaat nicotine in sigaretten verminderen

©Bloomberg

Amerikaanse sigaretten zullen binnenkort minder nicotine mogen bevatten en daarom minder verslavend zijn. De toezichthouder FDA werkt aan een wetsverandering.

De Amerikaanse overheid wil sigaretten minder verslavend maken, zodat minder mensen zullen roken. Door het gehalte aan nicotine te beperken, zullen naar schatting 5 miljoen rokers in hun eerste jaar van tabaksverbruik opnieuw afhaken. Over honderd jaar zou dat betekenen dat 33 miljoen mensen minder zouden roken, becijferde de Amerikaanse FDA. Wat neer zou komen op 8,8 miljoen minder doden.

15%
Rokers
De FDA hoopt het percentage aan rokers in de VS terug te dringen van 15 procent nu naar 1,4 procent.

Bovendien zou het percentage aan rokers geleidelijk slinken van 15 procent van de bevolking nu naar 1,4 procent. Dit zou een goede zaak zijn voor de gezondheidszorg, want tabak veroorzaakt onder meer longkanker. De FDA becijferde dat tabaksverslaving jaarlijks  300 miiljard dollar aan gezondheidskosten en verlies van productiviteit vertegenwoordigt.

De Amerikaanse toezichthouder nam donderdag de eerste stap in een procedure om de wet aan te passen. Na het aanpassen van het nicotine-gehalte, zullen ook sigaretten met een smaakje, zoals met menthol, worden aangepakt. Later volgen dan de premiumsigaren, meldde de FDA.

De Amerikaanse tabaksindustrie reageert voorlopig gelaten op de ingrepen en stelt zich voor te bereiden, door over te schakelen op e-sigaretten onder andere. Philip Morris en Altria sloegen ook de handen in elkaar om een gamma aan te bieden met minder nicotine.

Wanneer de nieuwe wet van kracht wordt, is voorlopig niet duidelijk. De FDA plakt geen termijn op de aanpassing. Anti-tabakorganisaties hopen dat de nieuwe maatregelen zo snel mogelijk van toepassing worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n