Advertentie

Westvleteren niet langer beste bier ter wereld

©REUTERS

Twaalf Belgische bieren zijn opgenomen in de lijst van honderd beste bieren ter wereld voor 2015 van Ratebeer, een van 's werelds belangrijkste internationale bierwebsites. Maar Westvleteren is niet langer de absolute top. Die eer is weggelegd voor een Amerikaans bier.

Het lijstje, dat tot stand komt op basis van bijna één miljoen recensies van bierliefhebbers wereldwijd, bevat de Belgische bieren '3 Fonteinen Hommage', 'Cantillon Lou Pepe Pure Kriek', 'Rochefort Trappistes 10', 'Rochefort Trappistes 8', 'Rodenbach Caractère Rouge', 'St. Bernardus Abt 12', 'Struise Black Albert', 'Struise Pannepot', 'Struise Pannepot Grand Reserva', 'Struise Pannepot Reserva', 'Westvleteren 12 (XII)' en 'Westvleteren Extra 8'.

Daarmee nemen Struise Brouwers uit Oostvleteren een derde van de Belgische bieren in het toplijstje voor hun rekening. Vorig jaar hadden ze drie bieren in de lijst.

De Struise Brouwers uit Oostvleteren ©Tom Verbruggen

Opmerkelijk, want Struise Brouwers zijn vier amateur-brouwers die in 2001 bier begonnen te brouwen op een struisvogelboerderij (vandaar de naam, red.). Ze maken wereldwijd furore met experimentele, zware bieren. 'Wij vegen overal onze voeten aan', vertelden ze vorig jaar in De Tijd.

Het beste bier ter wereld was vorig jaar niet langer Westvleteren XII, aldus Ratebeer, maar het Amerikaanse Toppling Goliath Kentucky Brunch uit Iowa. 

Mathematisch

Die verkiezing doet de wenkbrauwen enigszins fronsen. De overwinning van Toppling is bijzonder nipt. De gemiddelde score van het bier is 4,438974. Westvleteren strandt op 4,437575. Puur mathematisch is de bekroning van Toppling dus terecht. Maar dat bier haalt die score op basis van 88 beoordelingen. Westvleteren is al 3.257 keer besproken, waardoor die score in principe toch breder gedragen is.

4,438974
De score waarmee Toppling Goliath Kentucky Brunch aan de top van de bierlijst geraakte. Westvleteren 12 bleef steken op 4,437575.

Wie nog dieper graaft, moet vaststellen dat van de 100 beste bieren die Ratebeer naar voren schuift, er 79 uit de VS afkomstig zijn. Naast de 12 Belgische bieren wordt de top 100 vervolledigd met bieren uit Canada (3 bieren), Denemarken (3 bieren), Nederland (2 bieren) en Engeland (1 bier). Ook het feit dat er dan telkens verschillende bieren van dezelfde brouwerij een dergelijke lijst halen, is op zijn zachtst gesproken opvallend. Een bemerking die evengoed geldt voor de 4 vermeldingen voor een bier van de Struise Brouwers.

Algoritme

Ratebeer erkent dat er in zijn rankings een Amerikaanse 'bias' zit, al is het maar omdat het gros van zijn leden inwoners van de VS zijn. Iedereen kan zich registreren op de site en dan bieren beoordelen. Wie dat een beetje ernstig doet, ziet zijn scores meegeteld bij het creëren van de wereldranglijst zodra hij of zij meer dan tien bieren heeft besproken.

De website vertrouwt dan op een algoritme, dat de extremen in hoogtes of laagtes en aantal beoordelingen moet filteren. Het bedrijf achter de website maakt zich ook sterk dat het beoordelingen die 'duidelijk vals' of 'gelieerd aan een brouwerij' zijn, meteen verwijdert. Dat moet, in combinatie met brute cijferkracht, tot een zo objectief mogelijke rangschikking leiden. 

Dat verklaart echter niet waarom er uit die 300.000 bieren die volgens Ratebeer het afgelopen jaar zijn geëvalueerd, zoveel bieren uit dezelfde brouwerijen de top 100 halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud