Winstwaarschuwing bij Spector

Multimediagroep Spector besliste eerder dit jaar om alleen met de fotodivisie door te gaan. Dat 'gezonde' been van de groep blijkt echter ook niet in opperbeste staat. Het bedrijf slikt eerdere prognoses voor de fototak in, nu het bedrijf ook aan die kant geld begint te lekken.

Spector is een groep in volle metamorfose. Het bedrijf is volop bezig met de verkoop van zijn retailactiviteiten onder de bescherming van de doorstartwet (WCO). De reden waarom die afsplitsing nodig was, is in het kwartaalverslag van de groep andermaal duidelijk. De retailactiviteiten lekten in de eerste negen maanden van het jaar volop geld.

Op een omzet van 80,7 miljoen euro - 21,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar - boekte Spector een negatieve bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) van 4,6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat operationeel verlies nog beperkt tot 1,6 miljoen euro.

Ondertussen is een bod van elekronicaketen Krëfel op de Luxemburgse winkels van Spector - onder merknaam Hifi International - aanvaard door de rechtbank en de schuldeisers. Voor de Belgische winkels (Photo Hall) is er echter nog geen oplossing, waardoor een faillissement dreigt.

Winstwaarschuwing

De activiteiten waar Spector wel een toekomst in ziet, zijn er ondertussen ook niet al te best aan toe. Ook de veel kleinere fotodivisie legde in de eerste negen maanden van het jaar een belabberd parcours af. De omzet uit de fototak kalfde met 7,7 procent af. Maar nog belangrijker: op die omzet van 35,5 miljoen euro genereerde Spector ook een negatieve bedrijfskasstroom. De recurrente EBITDA kwam na het derde kwartaal 0,3 miljoen euro in het rood uit.

De reden voor die achteruitgang ligt volgens Spector vooral aan de strategie om meer in te zetten op producten met hogere marges als fotoboeken en kalenders. Daardoor komt de nadruk nog meer op het vierde kwartaal - het kerstkwartaal, zeg maar - te liggen. Tegelijk met die verschuiving gaat het printen van analoge en digitale foto's achteruit, terwijl dat dus nog niet gecompenseerd wordt met andere producten.

Maar die uitleg gaf het bedrijf na de halfjaarcijfers ook al. En toen dacht Spector nog dat de fototak een stabiel resultaat zou kunnen neerzetten, zowel qua omzet als qua rendabiliteit.

Maar die voorspelling slikt het bedrijf nu weer in. 'Gezien het moeilijke economische klimaat en de trend van de resultaten over de eerste 9 maanden van 2012, verwacht de groep over het gehele jaar dat een stabilisatie van de bedrijfsopbrengsten en van de rentabiliteit in vergelijking met 2011 moeilijk haalbaar zal zijn', zo ziet het nieuwe toekomstbeeld eruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud