Advertentie
Advertentie

Yvan Vindevogel slaat nieuwe overnameslag

Yvan Vindevogel ©Bram Laebens

De ondernemer en investeerder Yvan Vindevogel tekent voor een nieuwe overname. Deze keer gaat het om de Britse specialist in natuurlijke verzorgingsproducten Dr. Organic.

Vindevogel maakte de overname door zijn investeringsvehikel Damier vrijdag bekend. Het persbericht vermeldt geen overnamebedrag. De verkopers zijn de Angelsaksische private-equityreuzen KKR en The Carlyle Group.

De deal is een uitvloeisel van de miljardenovername in april van de Amerikaanse groep The Bountiful Company, de vorige eigenaar van Dr. Organic, door het Zwitserse Nestlé. Die voedingsgigant kocht The Bountiful Company van KKR en Carlyle voor bijna 5 miljard euro, maar was enkel geïnteresseerd in de kernmerken van het bedrijf, een hele reeks voedingssupplementen.

Nestlé nam vijf onderdelen van The Bountiful Company, waaronder Dr. Organic, niet over waardoor KKR en Carlyle andere oplossingen dienden te zoeken. Vindevogel zag zijn kans schoon en wist in minder dan een maand een deal te sluiten met de private-equitygroepen. Dat is erg snel, ook gezien de omstandigheden. 'Het dossier werd geleid door een zakenbank uit New York. Het tijdsverschil maakte het extra moeilijk. We hebben weinig geslapen de laatste tijd. Gelukkig kende ik KKR en Carlyle een beetje', zegt Vindevogel die al vaker zaken deed met grote private-equityspelers.

Retailers

Dr. Organic, dat gevestigd is in Wales, werd opgericht in 2012 en maakt diverse lichaams-, haar- en tandverzorgingsproducten die online verkocht worden en via exclusieve deals met retailers. In het Verenigd Koninkrijk en de Benelux is dat door samenwerking met de winkelketen Holland & Barrett en in het Midden-Oosten verloopt de verkoop via de Al Dawaa-drogisterijen.

Het bedrijf brengt enkel producten aan de man die voor minstens 70 procent biologische geteelde ingrediënten bevatten en geen synthetische componenten. Ze worden niet getest op dieren en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dr. Organic heeft zo'n 80 mensen in dienst, draait een omzet van ruim 27 miljoen pond (32 miljoen euro) en is winstgevend.

Ervaring

Vindevogel heeft ervaring in de sector. Met Cooper Consumer Health en Vision Consumer Health, twee grote spelers voor gezondheidsproducten allerhande, is hij ook actief in het segment van de verzorgingsproducten en cosmetica. De zakenman, die apotheker van opleiding is, kan zelfs bogen op meer dan 30 jaar ervaring. Hij lag in de jaren 80 samen met onder meer Marc Coucke aan de basis van Omega Pharma, maar verkocht zijn belang voor de groep groot werd.

Daarna bleef Vindevogel actief als ondernemer en investeerder. Buiten de gezondheidssector is hij vooral terug te vinden in vrijetijdsbedrijven, met zijn belangen in Hotel Damier met de cocktailbar Sprezza in Kortrijk, het ginmerk Copperhead, de Zoute Grand Prix en het evenementenbedrijf The Ark.

2021 ontvouwt zich als een druk overnamejaar voor de man. Met Vision tekende hij al voor drie overnames en in maart kocht hij samen met private-equityfonds CVC Cooper in een deal die de groep waardeerde op ongeveer 2,2 miljard euro. Opvallend aan Dr. Organic is dat het de eerste overname is van aandelen in een bedrijf waarbij Damier 100 procent verwerft. Voor de andere deals werkt hij telkens samen met partners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud