Zalando kiest voor 1.500 jobs in Nederland

©REUTERS

Zalando poot nabij Rotterdam een megadistributiecentrum neer vanwaaruit het pakjes naar heel West-Europa zal versturen. België loopt daarmee 1.500 jobs mis.

De komende jaren verrijst opnieuw een grote 'doos' in het Nederlandse landschap, net boven Rotterdam. Het distributiecentrum krijgt een oppervlakte van 19 voetbalvelden en komt op terreinen waar vroeger een bloemenveiling stond.

De ligging staat ons erg aan en we kunnen gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van het bedrijventerrein.
Kenneth Melchior
Directeur Noord-Europa

Het hele project kost zo'n 200 miljoen euro en zal 1.500 banen opleveren. Vanuit het zogeheten XXL-distributiecentrum zullen pakjes de weg opgaan naar klanten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, het VK en België, dat momenteel vanuit Duitsland wordt beleverd. De verwachting is dat de eerste pakjes in 2021 uit de gemeente Bleiswijk zullen vertrekken. 

Kenneth Melchior, directeur Zalando Noord-Europa, zegt over de keuze voor Bleiswijk: 'De ligging staat ons erg aan en we kunnen gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van het bedrijventerrein. Het ligt ook vlakbij de A12 en in het hart van de Randstad. De Benelux is een grote groeimarkt voor ons. Over vijf jaar willen we onze omzet in de drie landen verdubbelen.' 

Dour

Dat het Duitse Zalando  wilde uitbreiden in de Benelux was geweten, maar meerdere steden en gemeenten deden hun best om de grote vis binnen te halen. Zalando maakt nu voor het eerst officieel bekend dat België de investering op zijn buik mag schrijven. Nochtans was het Waalse Dour-Elouges lange tijd in de running, maar al in maart vorig jaar zou Zalando het dorp van de shortlist geschrapt hebben. 

Zalando oordeelde dat de loonkosten gunstiger zijn in Nederland. Voorts knapte het af op de beperkte mogelijkheden voor nachtarbeid in ons land en het woelige sociaal klimaat in Wallonië. In de Wetstraat brak daarna meteen een discussie uit over maatregelen om niet alle e-commercejobs aan onze noorderburen te laten.

De voorbije jaren schoten de magazijnen net over de grens als paddenstoelen uit de grond, met als resultaat dat uw pakjes niet uit België maar uit Nederlands-Limburg of Noord-Brabant vertrekken. 'Een cocktail van flexwerk en onmachtige bonden maakt Nederland aantrekkelijker.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud