Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

82-jarige Amerikaanse luchtvaartpionier mag met Jeff Bezos naar de ruimte

Amazon-baas Jeff Bezos en Wally Funk. ©AFP

Ze stond zestig jaar geleden op het punt naar de ruimte te gaan, maar de NASA blies de missie af. Nu kan de 82-jarige Amerikaanse Wally Funk haar jeugddroom alsnog waarmaken, met dank aan Amazon-topman Jeff Bezos.

Over een kleine drie weken voert Blue Origin - het ruimtebedrijf van Amazon-stichter Jeff Bezos - zijn eerste ruimtereis met passagiers uit. Behalve Bezos zelf en zijn broer en 'beste vriend' Mark is er plaats voor nog twee anderen. Een anonieme koper die 28 miljoen dollar neertelde voor het ticket neemt het ene plekje in, het andere is voor de 82-jarige Wally Funk.

Mercury 7 en 13

De Amerikaanse vrouw is niet de eerste de beste. Zestig jaar geleden mocht Wally Funk - geboren als Mary Wallace Funk - deelnemen aan een prestigieus NASA-programma met de naam Mercury 13. De ruimtevaartorganisatie onderwierp 13 jonge Amerikaanse vrouwelijke piloten aan doldwaze testen om na te gaan of vrouwen geschikt konden zijn voor een ruimtereis. Hetzelfde gebeurde met zeven mannen onder de naam Mercury 7.

Dacht ik aan opgeven? Oh, hemel, nee. Hoger, sneller, langer, dat is mijn motto.
Wally Funk
Pilote

Met haar 22 lentes was Funk te jong voor het astronautenprogramma. Toch mocht ze deelnemen aan experimenten waarbij onderzoekers ijskoud water in de oren injecteerden om te testen of de deelnemers niet duizelig werden. Ze onderging verschillende x-rays, hersenscans en bloedtesten. Een na een gooiden de vrouwen de handdoek in de ring, behalve Funk. 'Dacht ik aan opgeven? Oh, hemel, nee. Hoger, sneller, langer, dat is mijn motto', zei Funk twee jaar geleden in een interview met de Britse krant The Guardian.

Met bravoure overleefde Funk de testen, tot de NASA de stekker uit het project trok. De ruimtevaartorganisatie kreeg, gevoed door de astronaut John Glenn, twijfels over het vrouwenprogramma . De latere Democratische senator van Ohio noemde het opnemen van vrouwen in ruimteprojecten 'ongewenst'. In tegenstelling tot de vrouwen mochten Glenn en zes andere mannen wel naar de ruimte.

©AFP

Funk mikte daarna letterlijk iets minder hoog. Ze werd de eerste vrouwelijke inspecteur bij de Amerikaanse luchtvaartwaakhond Federal Aviation Administration en schopte het tot de eerste vrouwelijke onderzoekster bij de National Transportation Safety Board. Funk had aan het einde van haar carrière net geen 20.000 vlieguren op haar actief en gaf meer dan 3.000 mensen een vliegopleiding.

Suborbitaal

Haar ruimtevaartambities borg Funk nooit op, en na zestig jaar komt het er alsnog van. Op de 52ste verjaardag van de maanlanding van de Apollo 11 maakt ze deel uit van de eerste suborbitale trip van Blue Origin. De vlucht duurt ongeveer een halfuur en brengt de passagiers tot aan de rand van de ruimte, waar ze ongeveer drie minuten gewichtloos zijn. Daarna keert het ruimtetuig terug naar de aarde, nog voordat het een omloop rond de aarde heeft voltooid.

'Ik hou ervan om dingen te doen die nog niemand gedaan heeft', vertelt Funk in de aankondigende Instagram-video van Jeff Bezos. Als de vlucht op 20 juli goed verloopt, bewijst ze dat nogmaals. Funk wordt dan de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest en snoept daarmee het record af van - jawel - John Glenn. Hij mocht in 1988 op 77-jarige leeftijd nog eens meereizen met de Discovery.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud