Advertentie
Advertentie

Ariane 6 moet Europa weer lanceren in ruimterace

De Ariane 6-raket werd de voorbije maanden al getest op de lanceerbasis in Frans-Guyana. Als het weer mee zit, wordt de raket dinsdagavond voor de eerste keer naar de ruimte geschoten. ©AFP

Europa kan dinsdagavond ruimtevaartgeschiedenis schrijven met de eerste lancering van de Ariane 6, na een vertraging van vier jaar.

Dinsdag om 20 uur Belgische tijd opent het ‘lanceringsvenster’ voor de Ariane 6 op de ruimtevaartbasis van Kourou in Frans-Guyana. Het is een extreem spannend moment voor de Europese ruimtevaartsector. De nieuwe Europese raket had al in 2020 haar maidentrip moeten maken, maar dat plan liep jaren vertraging op door het samenspel van de coronacrisis en allerlei technische problemen.

De essentie
  • Na vier jaar vertraging wordt dinsdagavond de eerste Europese Ariane 6 de ruimte in geschoten.
  • De nieuwe raket moet Europa doen meedraaien in de commerciële ruimterace en het continent minder afhankelijk maken van Amerikanen en Russen.
  • Op de eerste vlucht liften experimenten mee van een school uit Jette en van de Hasseltse universiteit.
Advertentie

Het lanceringsprogramma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA viel daardoor vorig jaar bijna helemaal stil. Er werden slechts drie raketten afgeschoten: de laatste twee Ariane 5-raketten en een kleinere Vega-raket. Het gevolg is dat Europese onderzoekers en bedrijven grotendeels afhankelijk werden van lanceringen door andere landen. Sinds de Russische inval in Oekraïne staat de samenwerking met Rusland op een laag pitje en moeten Europese satellieten vooral meeliften met de Amerikaanse raketten van SpaceX, het bedrijf van Tesla-CEO Elon Musk.

Een geslaagde lancering van de Ariane 6 kan aan die periode van lanceringsstilstand een einde maken. Aan de raket werd tien jaar gewerkt. Ze is het Europese antwoord op de groeiende concurrentie van commerciële lanceerbedrijven. ESA-topman Josef Aschbacher noemt de Ariane 6 het ‘begin van een nieuw tijdperk van autonome, polyvalente Europese ruimtereizen’.

De raket die dinsdag in Kourou vertrekt, is 56 meter hoog en bestaat uit drie ‘trappen’, waarvan de derde trap een motor heeft die meerdere keren ontstoken kan worden. Dat laat toe om tijdens één missie verschillende satellieten te ontplooien, en zo de kost per satelliet te drukken. De trap kan zichzelf bovendien een laatste ‘duwtje’ geven om in de atmosfeer op te branden, zodat die niet achterblijft als hinderlijk ruimtepuin.

Advertentie

De raket bestaat in twee versies, met twee of vier ‘boosters’ (Ariane 62 en 64). Die laatste versie weegt volgeladen bijna 900 ton. ESA wil het nieuwe rakettype minstens tot midden de jaren 2030 gebruiken om satellieten voor commerciële en publieke opdrachtgevers in de ruimte te brengen. Volgens de organisatie zijn er al opdrachten voor dertig vluchten.

Peregrinus

De allereerste vlucht van de Ariane 6 heeft 18 satellieten en wetenschappelijke experimenten aan boord. Een van de toestellen werd ontwikkeld door de leerlingen van het Sint-Pieterscollege uit Jette, dat door de ESA geselecteerd werd in een scholenwedstrijd. Het experiment, Peregrinus genaamd, gaat de impact onderzoeken van de zonneactiviteit op de stralingsniveaus in het magnetisch veld van de aarde.

Ook de studenten van de Hasseltse universiteit gaan de lancering met meer dan gewone belangstelling volgen. Zij sturen de OSCAR-QUBE+ mee, een toestel dat innovatieve sensoren bevat om het magnetisch veld van de aarde in kaart te brengen.

Studenten van de Hasseltse universiteit gaan de lancering met meer dan gewone belangstelling volgen. Aan boord van de Ariane 6 is een door hen gemaakt toestel.

Ook bij de bouw van de Ariane 6 kwam wat Belgische knowhow kijken. Sabca en Safran leverden onder meer onderdelen voor de motoren en de voortstuwingssystemen. Een Belgisch team van technisch dienstverlener Equans tekende voor het koelsysteem van het lanceerplatform. Ons land droeg 3,8 procent bij tot de financiering van het Ariane 6-programma, waarmee het op de vijfde plaats komt van 13 deelnemende landen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.