Belgische constellatie van satellieten in de maak

Het Luikse ruimtevaartbedrijf Spacebel zit samen met de Waalse investeerder SRIW achter het ScanWorld-project. ©Debby Termonia

Het uimtevaartbedrijf Spacebel lanceert samen met de Waalse investeringsmaatschappij SRIW een project om een constellatie van satellieten te creëren voor de observatie van natuurlijke hulpbronnen op aarde.

De constellatie zal bestaan uit vijf tot tien zogenaamde 'hyperspectrale' observatiesatellieten. Er zijn toepassingen denkbaar in de landbouw, voor bosbeheer of rond vervuiling. Het project kreeg de naam ScanWorld, meldt L'Echo vrijdag.

ScanWorld zal de eigenaar en beheerder zijn van de constellatie en van de verwerkte gegevens, die het bedrijf zal commercialiseren. 'Met een constellatie zullen we een beeld kunnen krijgen om de drie à vier dagen, afhankelijk van de breedtegraad, om snel veranderingen vast te kunnen stellen', zegt projectverantwoordelijke Guerric de Crombrugghe.

ScanWorld heeft reeds 0,5 miljoen euro kapitaal ingezameld. Dat kapitaal zit voorlopig voor 60 procent in de handen van het Luikse ruimtevaartbedrijf Spacebel en voor 40 procent in die van de SRIW.

In een tweede fase hopen de initiatiefnemers 10 miljoen euro op te halen om de bouw van een eerste prototype te financieren. In een derde fase zal 30 à 40 miljoen nodig zijn om de satellieten te bouwen. Het hele parcours zou een zestal jaren in beslag nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud