Bezos mag ruimteraket bouwen voor Amerikaanse luchtmacht

Amazon-topman Jeff Bezos haalt een contract bij de Amerikaanse luchtmacht binnen met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. ©AFP

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin, opgericht door Amazon-topman Jeff Bezos, krijgt een half miljard dollar van de Amerikaanse luchtmacht.

Het contract is een primeur voor het bedrijf, dat met andere spelers in de sector wil wedijveren. Blue Origin is een van de drie bedrijven die een contract voor bijstand bij ontwikkeling kregen, aldus de Amerikaanse luchtmacht. De andere zijn het lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA, een joint venture van Boeing en Lockheed Martin) en Northrop Grumman. Die ontvangen respectievelijk 967 en 792 miljoen dollar voor de ontwikkeling van hun nieuwe raketten: de OmegA (Northrop Grumman) en de Vulcan Centaur (ULA).

Blue Origin ontwikkelt de herbruikbare raket New Glenn. Die moet na 2020 operationeel zijn. Daarvoor is vorig jaar een fabriek geopend. Op dit ogenblik werken alleen ULA en SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, voor het Amerikaanse leger rond missies die verband houden met nationale veiligheid. SpaceX viel uit de boot voor het nieuwe contract.

Het Pentagon wil uiteindelijk twee bedrijven kiezen om zijn satellieten in de ruimte te brengen met draagraketten die zuiver Amerikaanse motoren hebben. De Atlas van ULA gebruikt een Russische motor. Die selectie vindt ten vroegste in 2020 of 2021 plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud