Branson: 'Ruimteproject gaat door ondanks crash'

Het wrak van het Virgintoestel. ©REUTERS

Het ruimtetoestel 'Spaceship Two' van Virgin Galactic is vrijdagavond laat gecrasht tijdens een testvlucht in de Mojave-woestijn in Californië. Een van de piloten is omgekomen, de andere is zwaargewond. Virgin-topman Richard Branson reageerde geschokt, maar toonde zich zaterdag vastberaden om er mee door te gaan. 'De ruimtereis is wel geen blind doel op zich,' aldus Branson.

De testvlucht van het ruimtetoestel 'Spaceship Two' boven de Mojave-woestijn in Californië ging vrijdagavond fout. Het toestel - dat via een jet buiten de atmosfeer wordt gebracht, maar geen hele baan rond de aarde draait - stortte neer na wat het bedrijf omschreef als een 'serieuze anomalie'. De begeleidende jet, Whiteknight Two zou wel veilig geland zijn. Het was de eerste testvlucht van het toestel sinds januari. 

Verscheidene getuigen - waaronder de California Highway Police - bevestigden dat het ruimtetoestel plots in stukken brak. Televisiebeelden tonen alleszins dat de brokstukken over een groot terrein verspreid zijn. De testvlucht was een bemande vlucht, met twee piloten aan boord van het ruimtetoestel. Van hen is er een  omgekomen, de andere is zwaargewond. 

Virgin Galactic is een commercieel ruimtebedrijf en onderdeel van de Virgin Group van de Britse miljardair Richard Branson. Branson wil met Virgin Galactic mensen tegen betaling een suborbitale ruimtevlucht laten beleven. Bij zo'n ruimtevlucht wordt een toestel in de ruimte gebracht door een jet, waarna het toestel minder dan een baan rond de aarde maakt en weer de atmosfeer in glijdt.

'De ruimte is hard en dit was een lastige dag', reageerde George Whitesides, CEO van Virgin Galactic. 'We gaan het onderzoek steunen door te bekijken wat er vandaag fout ging. We zullen hier door geraken'.

Richard Branson verklaarde op de BBC alvast dat het project om toeristen in de ruimte te sturen niet wordt stopgezet, al zal deze ramp wel voor vertraging zorgen. 'Ik ben geschokt en droevig, maar we zullen doorzetten', zei Branson. Hij benadrukte dat hij niet 'blind' voor zijn doel de ruimtereis wil gaan. 'Eerst moeten we weren wat er verkeerd is gegaan. Dan moeten we het probleem oplossen en de veiligheid verbetere. Daarna kunnen we verder met het project'.

'Virgin Galactic gaan zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek door de autoriteiten', zei Branson nog. Het onderzoek, dat gevoerd wordt door de Amerikaanse Transportation Safety Board, startte zaterdag al meteen. Het zou verschillende dagen in beslag nemen.

Honderden mensen hebben al gereserveerd voor een suborbitale vlucht aan boord van SpaceShip Two, dat twee piloten en zes passagiers kan vervoeren. De kandidaten betaalden reeds een voorschot. Een vlucht kost 200.000 dollar. Er zou al zo'n 70 miljoen dollar zijn ingezameld. Maar analisten vrezen dat het dodelijk ongeval heel wat kandidaat-toeristen zal afschrikken. 'Dit bewijst dat ruimtevaarttoerisme niet zonder risico's is, terwijl vertrouwen in dit soort van expedities alles is', luidt het. Wanneer de eerste ruimtevlucht voor toeristen kan plaatsvinden, is nu allerminst duidelijk.

De crash van Spaceship Two is de tweede 'ruimteramp' in amper een week. Begin deze week stortte de onbemande Antaresraket van ruimtebedrijf Orbital Sciences neer enkele seconden na de lancering van een basis in Virginia. De raket was op weg naar het Internationaal Ruimtestation ISS met cargo, zoals voedsel en wetenschappelijke experimenten waaronder twee die bij het Oost-Vlaamse bedrijf QinetiQ Space ontwikkeld werden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud