Advertentie
Advertentie

China lanceert eerste bemande vlucht naar eigen ruimtestation

©EPA

China heeft voor het eerst drie taikonauten naar zijn ruimtemodule Tianhe gestuurd. De missie vormt een nieuwe mijlpaal in China's ambitieuze ruimteprogramma.

Voor het eerst in bijna vijf jaar heeft China nog eens astronauten naar de ruimte gestuurd. Donderdagnacht vertrokken drie taikonauten naar de Chinese ruimtemodule Tianhe, een onderdeel van het toekomstige station Tiangong. Het ging om de eerste bemande vlucht die de gps mocht instellen op Tianhe. Het driekoppige team vertrok vanuit het lanceringscentrum Jiuquan in de Gobiwoestijn en kwam enkele uren later aan in de module, die 380 kilometer boven de aarde cirkelt.

Het trio blijft drie maanden op die plaats, een record voor China. Het team zal de Tianhe-module voort afwerken, experimenten en onderhoudswerken uitvoeren, materiaal testen en ruimtewandelingen maken. In september lost een volgende ploeg van drie taikonauten kapitein Nie Haisheng (56) en zijn twee teamleden af.

De essentie

  • Voor het eerst in bijna vijf jaar heeft China nog eens een bemande vlucht in de ruimte geschoten.
  • Een driekoppig team zette koers naar het Chinese ruimtestation.
  • De missie is een nieuwe mijlpaal in het ambitieuze ruimtevaartprogramma van Peking.
  • De Chinese sterke man Xi Jinping hoopt vurig dat zijn land onder zijn leiding uitgroeit tot de nieuwe grootmacht in de ruimte, ten koste van de Amerikaanse aartsrivaal.

De missie vormt een nieuwe mijlpaal in het Chinese ruimtevaartprogramma. De historische leider Mao Zedong droomde in 1957, na de succesvolle lancering van de Spoetnik-satelliet door de toenmalige Sovjet-Unie, als eerste hardop van de verovering van de ruimte door zijn land. In 1970 slaagde Peking erin zijn eerste satelliet af te vuren. Toen de Chinese economie begin jaren 90 volop op stoom kwam, namen de ruimtevaartplannen steeds concretere vormen aan. Uiteindelijk zou het Aziatische land in 2003 een eerste taikonaut de ruimte insturen.

China wordt mogelijk de nieuwe grootmacht in de ruimte, ten koste van de VS.

Sindsdien bouwden de Chinezen hun programma gestaag uit. In 2019 konden ze voor het eerst een onbemande rover naar de andere kant van de maan te sturen. En vorige maand slaagden ze erin een robot op Mars neer te zetten.

In april heeft China ook met succes de eerste module gelanceerd van een eigen ruimtestation waar astronauten langdurig kunnen vertoeven. Later worden nog twee andere modules gekoppeld die het ruimtestation vervolledigen. Eind 2022 moet het ruimtestation volledig klaar zijn en moet het tien jaar kunnen functioneren.

Uitsluiting ISS

Dat China aan een eigen ruimtestation werkt, is geen verrassing. Het land is niet welkom in het Internationaal Ruimtestation ISS. De deur blijft gesloten door politieke bezwaren van de VS, die het samenwerkingsverband leiden. De Amerikanen zijn beducht voor spionage door het Chinese leger.

Eerder deze week ontvouwden China en Rusland nog een ambitieus plan voor de bouw van een gezamenlijk onderzoeksstation op de maan tegen 2036.

De Chinezen zochten wel toenadering tot andere landen om samen te werken in de race naar de ruimte. Niet het minst tot Rusland. Dat is van plan zich vanaf 2025 geleidelijk terug te trekken uit het ISS. Ook de Russen dromen van een eigen station, dat vanaf 2030 operationeel moet zijn.

Tegelijk staat Moskou open voor een bondgenootschap met Peking. Eerder deze week ontvouwden de twee grootmachten nog een ambitieus plan voor de bouw van een gezamenlijk onderzoeksstation op de maan tegen 2036.

Wraak van Xi

De Chinese leider Xi Jinping volgt de ontwikkelingen op de voet. Hij hoopt vurig dat de bemande missie naar het ruimtestation uitgroeit tot een succes. Dat zou om meerdere redenen een enorme opsteker zijn.

Niet alleen zijn de Chinezen steeds meer verwikkeld in een strijd om de technologische hegemonie met de VS. Peking krijgt van het Westen ook almaar vaker de wind van voren vanwege de schending van de mensenrechten van de Oeigoeren en de prodemocratische activisten in Hongkong.

Xi's wraak zou zoet smaken als China onder zijn leiding uitgroeit tot de nieuwe grootmacht in de ruimte, ten koste van de VS. En dat aan de vooravond van de honderdste verjaardag van de Communistische Partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud